sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant z odločitvijo o referendumih zgodaj popoldne

Deli na:
Virant z odločitvijo o referendumih zgodaj popoldne

Foto: Bobo

Predsednik DZ Gregor Virant bo ob 14. uri podal izjavo o vloženih zahtevah 30 poslancev za razpis referendumov o zakonu o Slovenskem državnem holdingu in o zakonu za krepitev stabilnosti bank. Medtem ko je prva ustrezna, so bile k drugi priložene kopije podpisov, pri čemer pravniki opozarjajo, da to ni v skladu z zakonom.

30 poslancev, 27 poslancev PS ter nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin, je v torek ponoči tik pred iztekom roka vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov na oba omenjena zakona. Zahteva za referendum o holdingu je bila podpisana lastnoročno, k zahtevi za referendum o t.i. slabi banki pa so bile menda priložene kopije podpisov oz. scan podpisov.

Uro pred današnjo Virantovo izjavo bo razloge za odločitev PS, da vloži zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in zakonu o Slovenskem državnem holdingu, pojasnil predsednik PS Zoran Janković, so sporočili iz poslanske skupine.

Pričakovati pa je, da se bo na to temo danes odzval tudi premier Janez Janša. O zahtevi naj bi spregovoril že v sredo, a so izjavo prestavili, saj čaka na potrditev pravilnosti vloženih zahtev, so takrat sporočili iz njegovega kabineta.

Pravnik Rajko Pirnat sicer meni, da ima omenjena zahteva za referendum o sanaciji bank "take formalne pomanjkljivosti, da ni vložena v skladu z zakonom" in da na njeni podlagi DZ ni dolžan razpisati referenduma. Ustavni pravnik Lojze Ude pa je dejal, da, da se podpisi ne morejo upoštevati, če so "skenirani".

Zahteva za razpis referenduma o Slovenskem državnem holdingu pa je ustrezna, zato mora skladu s postopkom DZ v sedmih dneh od prejema zahteve razpisati referendum, razen če bi bila v tem času vložena zahteva zahteva za presojo ustavnosti. Da se zavzema za to možnost pri obeh zahtevah za referendum, je že v sredo sporočilo ministrstvo za finance.