stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant je z DeSUS in SLS uskladil pobudo za vlado narodne enotnosti

Deli na:
Virant je z DeSUS in SLS uskladil pobudo za vlado narodne enotnosti

Foto: Bobo

Lista Virant je z DeSUS in SLS uskladila pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ, ki jo bo v prihodnjih urah posredovala strankam. Odgovor pričakujejo do torka, vendar ker neuradno v Pozitivni Sloveniji in v SDS nad tem ni navdušenja, se zavedajo, da je za tako vlado malo verjetnosti, pravi Janko Jenko iz Liste Virant.

Tudi v SLS so za STA potrdili, da je pobuda za oblikovanje vlade narodne enotnosti in iskanje povezovalnega mandatarja, ki jo je v sredo zvečer oblikoval svet Liste Virant, usklajena tudi z njihovo stranko.

Veljaki omenjenega trojčka, predsednik Liste Virant Gregor Virant, predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SLS Radovan Žerjav se sicer danes niso sestali, vendar so pobudo uskladili po telefonu.
 
Potrditve o usklajenosti pobude STA od DeSUS ni uspela dobiti, je pa poslanec omenjene stranke Franc Jurša povedal, da si želijo široko koalicijo z levo in desno usmerjenimi strankami, prav tako želijo za mandatarja tretjo osebo, ki ne bi bila ne iz enega ne iz drugega pola.
 
Jenko iz Liste Virant je v izjavi za STA povedal še, da so se za pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino odločili zato, ker so ugotovili, da je Slovenija zelo razdeljena, "pol levo pol desno". Smiselno se jim je zdelo vložiti "dodatni napor, ki bi morda imel za posledico vlado narodne enotnosti, ki bi bila sposobna preseči delitve".
 
"Naša stranka je pred veliko odgovornostjo, dejansko odločamo, kdo bo mandatar. Zato je ta odločitev tako težka," je še povedal Jenko.
 
Če za vlado narodne enotnosti ne bo ustreznega soglasja, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja s prvakom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in začela pogovore s predsednikom SDS Janezom Janšo. O koaliciji se bo odločila do 15. januarja, je v sredo sklenil svet Liste Virant. Predsednik republike Danilo Türk ima za predlaganje kandidata za mandatarja 30 dni časa po ustanovni seji DZ, ki je bila 21. decembra.