bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Če Jankoviću ne uspe, sestavimo tehnično vlado

Deli na:
Virant: Če Jankoviću ne uspe, sestavimo tehnično vlado

Foto: Arhiv Reporterja

V Listi Virant bodo po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta nadaljevali pogajanja z Zoranom Jankovićem, bodo pa razmišljali tudi o drugih opcijah, če jih bo kdo ponudil. Osebno se mu zdi dobra ideja tehnična vlada, a ne ve, če je skladna s politično realnostjo. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da tehnična vlada ni prava alternativa.

Vprašanj o sestavljanju koalicije predstavniki strank pred tokratnim sestankom poslanskih skupin, ki je sicer potekal na temo interventnega zakona, večinoma niso komentirali. Predsednik Liste Virant Gregor Virant je dejal, da se danes in v petek ukvarja izključno z interventnim zakonom, vendar pa je po sestanku povedal, da bodo v njegovi stranki pogajanja nadaljevali s tistim, ki jih povabi: "Ta trenutek je to relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, na vsako vabilo se bomo odzvali, če bo pa kdorkoli ponudil kakšno drugo opcijo, bomo tudi o tem razmišljali."

Osebno se sicer Virantu zdi dobra ideja, da bi "dobili neko vlado narodne enotnosti s strokovnjakom kot mandatarjem" in vrhunskimi strokovnjaki kot ministri, a je vprašanje, ali je to tudi skladno s politično realnostjo. "Za tako vlado seveda morajo vsi predsedniki strank stopiti kar velik korak nazaj, ker se moč prenese na tako vlado in imajo politične stranke potem manjšo moč," je povedal. Ob tem je dodal, da bi bili v Listi Virant to pripravljeni narediti, ne verjame pa, da je "ta trenutek politična realnost v Sloveniji taka, da bi bile glavne stranke pripravljene".

Je pa Virant še povedal, da nestrpno čaka na "jasen signal DeSUS", neformalno pa da je dobil občutek, da DeSUS "nikakor ni navdušen nad koalicijo z Jankovićem, ni pa uradnega stališča organov stranke". Ponovil je, da Listo Virant koalicija z Jankovićem "toliko bolj zanima", kolikor širša in uravnotežena bi bila. Po njegovih besedah so se navduševali nad koalicijo s Pozitivno Slovenijo, SD, SLS in Listo Virant, "zdaj pa se to precej podira", kar je za njih pomembna okoliščina.

Janez Šušteršič iz Liste Virant pa je še pred sestankom pojasnil, da ima prvi pravico poskusiti sestaviti vlado tisti, ki je dobil največ glasov na volitvah, torej Pozitivna Slovenija z Zoranom Jankovićem. Kot je dejal, so mu tudi danes že zagotovili, da so se v Listi Virant "pripravljeni pogovarjati naprej o koaliciji".

Če to ne uspe, pa Šušteršič ocenjuje, da bi bila za Slovenijo dobra opcija neka široka vlada, torej vlada narodne enotnosti oz. tehnična vlada, "ki bi jo podprlo veliko število strank in ki bi temeljila predvsem na strokovnjakih in na jasnem mandatu, da se speljejo reforme". "Je pa vprašanje, ali je do te politično možno priti," se strinja z Virantom.Na vprašanje, ali bi sam sodeloval v tehnični vladi kot mandatar je Šušteršič odgovoril, da je vse "stvar dogovora". Vendar pa je ob tem poudaril, da je po njegovem mnenju kar nekaj kompetentnih ljudi v Sloveniji, sebe pa ne vidi kot najboljšega. "Vsekakor smo pa v taki vladi pripravljeni sodelovati", je povedal. Pojasnil je še, da morajo naprej videti, v katero smer bodo šli pogovori za sestavo vlade z Jankovićem.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je po sestanku povedala, da se je na ustanovni seji "pokazalo, da Janković nima zanesljivih partnerjev, da bi lahko vzpostavil koalicijo". Ob tem dodaja, da mu bo to morda še uspelo, vendar pa je treba "iskati alternativne možnosti", posebej ker se je včeraj pokazalo, "da smo se te stranke lahko dogovorile".

Novakova se glede tehnične vlade ne strinja z Virantom in Šušteršičem. "Naš prvi namen je počakati, kaj bo naredil Janković, ne vem pa, zakaj bi šli takoj v tehnično vlado, saj se tehnična vlada postavi takrat, ko se stranke ne morejo dogovoriti, če pa se lahko, pa mislim, da ni potrebe po neki tehnični vladi," je pojasnila.

Samo Bevk (SD) je pred sestankom izpostavil, da je po konstituiranju DZ zdaj na potezi predsednik republike, ki se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin in potem določil mandatarja. Ocenil je tudi, da kandidatura predsednika SD Boruta Pahorja za predsednika DZ ni bila napaka.

Jože Tanko (SDS) pa je pred današnjim srečanjem s sindikati in parlamentarnimi strankami poudaril, da je predsednik republike Danilo Türk tisti, ki bo "dobro premislil o situaciji" in se tudi odločil, koga bo predlagal za mandatarja. Tako je vse odvisno od njega, meni Tanko in zato po njegovem "ni nobene potrebe, da vnaprej špekuliramo, kaj se bo zgodilo".