dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconijev boj za preživetje

Deli na:
Berlusconijev boj za preživetje

Foto: Reuters

Koalicijo italijanskega premiera Silvia Berlusconija danes čaka pomemben preizkus v poslanski zbornici. Poslanci bodo vnovič glasovali o proračunu za lani in če koalicija ne bo zbrala večine, bo to najverjetneje vodilo v padec vlade. Brez potrditve sicer tehničnega dokumenta vlada ne more potrjevati prihodnjih proračunov.

Premier Berlusconi po zadnjih preštevanjih glasov nima zagotovljene absolutne večine 316 glasov za, ampak le okoli 311 glasov, poroča italijanski časnik Corriere della Sera. V zadnjih dneh so nekateri člani njegove stranke najavili izstop in pridružitev strankam sredine.

Da bi koalicija zbrala zadostno število glasov, se v Rim z zasedanja finančnih ministrov EU v Bruslju vrača tudi minister za finance Giulio Tremonti.
 
Italijanski premier, ki se je v ponedeljek otepal govoric, da je njegov odstop le še vprašanje časa, je sporočil, da se bo o prihodnosti aktualne vlade odločil na srečanju z vodstvi svoje stranke in koalicijske partnerice Severne lige po glasovanju o proračunu za lani.
 
Če koalicija na današnjem glasovanju ne bo zmagala, bodo po vsej verjetnosti sledile predčasne volitve. V Ljudstvu svobode in Severni ligi namreč večinoma niso navdušeni nad razširitvijo koalicije in preoblikovanjem vlade, čeprav nekateri poslanci podpirajo tudi to možnost.
 
Če bo koalicija glasovanje preživela, Berlusconi po poročanju italijanskih medijev ne namerava odtopiti, ampak nadaljevati s sprejemanjem že napovedanih protikriznih ukrepov, na katere namerava vezati tudi zaupnico.
 
Sprejetje protikriznih ukrepov nestrpno pričakujejo predvsem v Bruslju in Frankfurtu. Italija se je namreč v zadnjih dneh znašla pod hudim pritiskom mednarodnih finančnih trgov.
 
Donosi desetletnih državnih obveznic so se že nevarno približali sedmim odstotkom, ki so Grčijo, Irsko in Portugalsko primorali sprejeti finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).
 
Po prevladujočih mnenjih evropskih politikov in ekonomskih analitikov si evrsko območje ne more privoščiti padca tretjega največjega gospodarstva z evrom.
 
Italija ima namreč absolutno znatno višji javni dolg kot prej omenjene države in zgolj v prihodnjem letu potrebuje 300 milijard evrov refinanciranja. Njen skupni javni dolg znaša okoli 1900 milijard evrov oziroma 120 odstotkov bruto domačega proizvoda.