pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Če bi se Jankoviću izpolnila želja, bi zanesljivo odletel kot minister

Deli na:
Virant: Če bi se Jankoviću izpolnila želja, bi zanesljivo odletel kot minister

Foto: Bobo

Potem ko je del poslancev PS podprl interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, del pa je glasovanje obstruiral, Matjaž Han (SD) pravi, da ni treba biti preveč moder, da ugotoviš, da to ni dobro za vzdušje v koaliciji, zato pričakuje resen pogovor. Franc Jurša (DeSUS) pa dodaja, da se bo treba dogovoriti, ali so za skupaj ali ne.

Kot je ocenil vodja poslancev SD Han, je aktualna koalicija, kot tudi kakšna prej, šla že skozi težje stvari, zato pričakuje veliko od "resnega in modrega" pogovora koalicijskih partnerjev, ki ga bodo opravili predvidoma v nedeljo. Znova pa je ponovil, da če jim ne bo uspelo doseči dogovora, je bolje, da gredo narazen.

Trenutne razmere ga, kot pravi, skrbijo, saj si predčasnih volitev v tej stranki ne želijo, temveč si želijo v miru vladati in sprejemati pametne odločitve, saj da Slovenija "ni v takšni kondiciji, s katero bi bili lahko zadovoljni". Pri tem ne gre za skrb za poslanske sedeže, je poudaril Han, saj v primeru predčasnih volitev SD po njegovih besedah verjetno ne bi imela najslabšega rezultata.

"Ta trenutek smo predvsem odgovorni tej državi, res pa je, da imajo nekateri premalo političnih izkušenj. Ne da se mi smili, ampak to, kar se je zgodilo danes, ni pošteno do predsednice vlade Alenke Bratušek," je dodal.


Vodja poslanske skupine DeSUS Jurša je pričakoval, da bo interpelacija padla, ni pa vedel, kako bo ravnala PS. Kot je dejal za STA, je to zagotovo neko sporočilo tako ministru Virantu kot tudi celotni koaliciji. O tem, kako bo ta delovala naprej, bo treba opraviti konkretnejšo analizo in "se dogovoriti, ali smo za skupaj ali nismo".

Interpelacijo zoper Viranta je podprlo 39 poslancev, proti pa jih je glasovalo 23. Poslanci PS Barbara Žgajner, Tina Komel, Stanko Stepišnik in Jožef Kavtičnik so interpelacijo podprli. Branko Ficko in Brane Golubovič sta se vzdržala.

Golubovič je ob odhodu iz dvorane poudaril, da interpelacija ni dokazala ničesar, kar so predlagatelji Virantu očitali in sploh ne bi smela priti na dnevni red. "Če bi danes glasovali tudi o karakterju Viranta, o njegovih dvojnih merilih, potem bi ta interpelacija dobila moj glas za. Ker pa smo glasovali o interpelaciji o delu ministra, sem se vzdržal," je pojasnil.

Virant pa je po prestani interpelaciji poudaril, da občutek zagotovo ni dober, a da je izid glasovanja posledica notranjih težav v PS, ki jih morajo čim prej razrešiti. Napovedal je, da bodo izide glasovanja v DL preučili, saj da je bila obstrukcija večine poslancev PS nenavadno sporočilo. A prvemu predsedniku PS Zoranu Jankoviću se želja vendarle ni izpolnila, je dodal Virant, saj da bi v tem primeru včeraj "zanesljivo odletel kot minister".