Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vinarium, lendavski Eiffl: višje stopiš, dlje se vidi k sosedu

Deli na:
Vinarium, lendavski Eiffl: višje stopiš, dlje se vidi k sosedu

Foto: Boris Cipot

»Iskreno priznam, da lani ne bi vnovič kandidiral za župana, če ne bi med ostalimi županskimi kandidati v predvolilnih nastopih kipelo nasprotovanje moji ideji o razglednem stolpu sredi Lendavskih goric,« mi je dan pred otvoritvijo Vinariuma, kakor so krstili veličasten objekt, dejal župan občine Lendava Anton Balažek.

Priznati moram, da sodi Anton Balažek, ki že četrti mandat županuje Lendavčanom, med redke župane v pokrajini ob Muri, pred katerim bi spoštljivo in z veseljem dvignil klobuk, če bi ga nosil. Zaspano obmejno mesto, ki se mu nikakor ni uspevalo izvleči iz gospodarske in siceršnje depresije zaradi propadle lendavske industrije nafte in propada drugih stebrov občinskega gospodarstva, se v času Balažkovega županovanja krepko prebudilo. V lendavski Varis je razvojni zagon prinesel japonski vlagatelj, čez nekaj dni v Lendavi Novartis odpira nekaj deset milijonov evrov težko naložbo v logistični center. In ne samo to, postalo gibalo regije na številnih področjih, tako gospodarskih, kakor kulturnih, z le dvema turistično gostinsko etnografskima prireditvama pa se je Lendava vpisala na slovenski in širši evropski zemljevid. Konec koncev je Lendava že nekaj let svetovna prestolnica bograča, ene od kulinaričnih specialitet pokrajine ob Muri. Pri črpanju idej Lendavčani domiselno gostijo mednarodne konference in s pridom srkajo informacije turistično krepko bolj razvitih mest, dežel in držav, od avstrijskega Gradca, avstrijske Koroške do Budimpešte. In v dialogu z ljudmi in inštitucijami, ki vedo, kako se izdela in postreže turistični produkt, samo avstrijska Koroška letno od turizma ubere okoli 12 milijard evrov, Lendavčani gradijo svojo turistično zgodbo. »Termalna voda in postelje so že zdavnaj preteklost. Le zgodba je tista, ki oblikuje turistični proizvod, v njej pa se morajo srečati tako lokalna skupnost, nosilci turistične dejavnosti in lokalno prebivalstvo. In razgledni stolp Vinarium jele eden od nosilnih stebrov novega turističnega produkta, ki naj bi k nam privabil vsaj za četrtino več gostov,« dodaja Balažek. Ob tem spomni, da skorajda ni umetnostne galerije v Sloveniji, ki bi vsako leto ponudila na ogled dela največjih svetovnih mojstrov likovne umetnosti. Francisco de Goya, Rembrandt, Kokoschka, Picasso, je le nekaj izjemnih umetnikov v zgodovini svetovne likovne umetnosti, katerih dela so bila na ogled v galeriji lendavske graščine. Prihodnje leto Lendava gosti razstavo Juana Miroya.

Vinarium je odprl svoja vrata. Občino je veljal 1,7 milijona evrov, pri čemer je dobro polovico denarja prispevala evropska blagajna. »Da so se zaradi takih projektov morali v občini zadolžiti, so bile zajedljive pripombe, tudi ministra Židana je okoli tega zasrbel jezik. »Zadolžili smo se le zaradi stroškov sanacije plazišč, za kar bi morala poskrbeti država,« je bil odgovor župana Balažka. In ker se zgodb o uspehu še kako radi udeležujejo najvišji državni predstavniki, je popotnico Vinariumu ob otvoritvi izrekel sam minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Glede na dejstvo, da se z vrhnje ploščadi lendavskega Eiffla vidi krepko daleč k sosedom Hrvatom, Madžarom in Avstrijcem, mu bo, Erjavcu namreč, morda to pripomoglo k jasnejšemu pogledu na to, kako se streže dobrososedskim odnosom. To Lendavčani dobro vedo.