Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Newyorški bari ne smejo odkloniti strežbe alkohola nosečnicam

Deli na:
Newyorški bari ne smejo odkloniti strežbe alkohola nosečnicam

Foto: Getty Images

Restavracije in bari v New Yorku nosečnicam ne smejo odreči postrežbe alkohola, ker bi s tem kršili njihove temeljne pravice, so sporočili iz urada newyorškega župana.

Glede na nove smernice mestnega zakona o človekovih pravicah odrekanje postrežbe alkohola nosečnicam predstavlja "diskriminacijo na podlagi spola". Odklonitev postrežbe alkoholnih pijač ali surove ribe nosečnicam, kar bi lahko potencialno škodilo zarodku, tako predstavlja kršitev pravic, nove smernice povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2003 je newyorško sodišče ugotovilo, da zakon za zaščito otrok ne velja za nosečnice, pri čemer pa njihova dejanja lahko vplivajo na zdravje zarodka.

Medtem drugod po ZDA restavracije in bari ter lokali, v katerih strežejo alkohol, morajo z napisi opozarjati na nevarnost pitja alkohola v času nosečnosti.

V 18 ameriških zveznih državah je uživanje živil in snovi, ki jih odsvetujejo med nosečnostjo, med drugim tudi alkohol, pravno enakovredno zlorabam otrok, navaja spletna stran neprofitne organizacije za preiskovalno novinarstvo ProPublica.

Zaradi prenatalne izpostavljenosti fetusa alkoholu lahko pride pri zarodku do fetalnega alkoholnega sindroma, kar lahko pri otroku povzroči napake in anomalije, svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni deset odstotkov ameriških nosečnic glede na izsledke raziskave, objavljene septembra lani, priznava, da so v preteklih 30 dneh uživale alkohol.