Joži Lesiček-glavna Nova Dobra karma

Ljubezen po domače: Joži iskreno o tem, kaj se ...

Mario1 -Foto-Adrijan Pregelj Svet24.si

Mario: »Smo trdoživi, prilagodljivi in ...

dominik strakl Reporter.si

Žan Mahnič dobil naslednika na vrhu podmladka ...

janez janša Svet24.si

Janša: Najkasneje v sredo bo prišlo do sprememb,...

šola, koronavirus, šolstvo, učenje Necenzurirano

Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

norma Odkrito.si

Širjenje svobode ali sovraštva?

štajerski-brendi Odkrito.si

Zaradi te objave so vsi mislili, da je naš ...

Slovenija

Vili Kovačič predlaga ustanovitev Odbora za sanacijo stanja

Deli na:
Vili Kovačič predlaga ustanovitev Odbora za sanacijo stanja

Vili Kovačič - Foto: Primož Lavre

Odbor naj bi bil sestavljen iz predstavnikov petih inštitucij in petih predstavnikov Odbora za demokracijo in enake možnosti (DEM), v imenu katerega piše Vili Kovačič.

Pobudo DEM objavljamo v nadaljevanju.

KRIZA DEMOKRACIJE in POZIV K SANACIJI

Nezadovoljstvo z demokracijo in pritoževanje nad njenimi ekscesi je vedno večji vir splošnega nezadovoljstva ljudi, vse bolj pa tudi splošne apatije in politične nestabilnosti, ne pa njen garant, kot se napačno prikazuje v medijih. Oboje se odraža v popačenih volilnih izidih, tako na predsedniških, državnozborskih kot lokalnih volitvah ter z razveljavitvijo in ponovitvijo referenduma. Stanje se od volitev do volitev slabša, posebej se je to odrazilo v anomalijah na lokalnih volitvah. Člani odbora DEM smo pričevalci tega dogajanja in stranpoti obstoječe ureditve, saj smo hkrati tudi pritožniki nad izidom referenduma ter DZ in lokalnih volitev.

Vsi ti pojavi so 15.januarja 2018 kulminirali V RAZVELJAVITVI, POSLEDIČNO pa v PONOVITVI REFERENDUMA, kar je zelo pomemben mejnik - ne ker je pravosodni unikum, ampak zaradi instrukcijske odločbe US v kateri je na 40 straneh opisan problem in ukrepi za sanacijo stanja. Odločba je sicer v politični javnosti in medijih popolnoma prezrta, je pa pravno izhodišče za sanacijo nesprejemljivega stanja. Ustavno sodišče je tedaj tudi postavilo rok: 1 leto za uskladitev ZRLI in druge zakonodaje z ustavo. Neskladje analogno velja tudi za volitve, saj je problem neenakosti subjektov v volilni tekmi v bistvu enak kot je bil problem neenakosti na referendumu. Analogija z volitvami je v tej odločbi na več mestih celo izrecno zapisana (glej pritrdilno ločeno mnenje predsednice US dr. Jadranke Sovdat). Zato danes apeliramo za politično podporo vseh 4 predsednikov in zavezujoč odnos do njene uresničitve.

USTAVNI SODNIKI KLIČEJO K UKREPANJU

Ustavna odločba je bila sprejeta soglasno z 9:0, kar kaže, da najvišja sodna instanca ne pušča nobenega dvoma o nujnosti odprave neustavnih zakonov in njihovo uskladitev z ustavo. Odbor DEM zato od 4 predsednikov najvišjih institucij v državi – Predsednika države, predsednika Državnega zbora, predsednika Vlade RS ter predsednika Državnega sveta, pričakuje javno in politično podporo za to, da se odločba začne uresničevati. Rešitev problem je enostavna. Zbrati je treba le dovolj politične volje in narediti konec ignoranci in lažnemu občutku, da v navidezni, papirnati demokraciji država lahko normalno funkcionira.

ODBOR ZA SANACIJO STANJA

Predlagamo, da se konstituira SANACIJSKI ODBOR sestavljen iz predstavnikov navedenih institucij in petih članov Odbora DEM. Pripravljeni smo sodelovati z vsakim, ki ima znanje in kompetence in ima politično voljo, da tokrat vendarle, kot že neštetokrat doslej, ne ostanemo le pri lepih besedah in željah, v resnici pa praznih rok. Predlagamo, tudi da v tako formirani sanacijski odbor Ustavno sodišče delegira svojega predstavnika – sodnika, strokovnjaka, ki bo naklonjen spremembam. Odbor naj zaseda izven delovnega časa v prostorih Ustavnega sodišča, kar bi bil tudi zunanji izraz resnosti ustavnopravnega saniranja zakonodaje s področja političnih pravic državljanov med katere sodi tudi spoštovanje te odločbe in ničelna stopnja tolerance do nespoštovanja odločb US in sodišča ESČP.

Spoštovani 4 predsedniki ! Spremembe so izvedljive, pričakujemo jih pravi čas, to je še pred EU volitvami. Čas je, da skupno zastavimo ugled in energijo za pravo stvar – ZA DEMOKRACIJO v kateri bo tudi v praksi veljalo načelo ENAKIH MOŽNOSTI ZA VSE. Obenem je treba doseči ničelno toleranco do nespoštovanja ustavnih odločb. Kajti neurejenost tega področja vodi v samovoljo in KAOS, v samopostrežno demokracijo v kateri si politična elita samovoljno določa cilje in prioritete in to vedno tako, da je odprava demokratičnega deficita zadnja, čeprav bi morala biti prva naloga vseh.

Ivan Cankar je pred 100 leti zapisal: NAROD SI BO PISAL SODBO SAM, ne FRAK MU JE NE BO IN NE TALAR. Njegov visoki cilj, kljub 3 členu ustave, ostaja neuresničen, čeprav je na dosegu roke.. Pogoj za to pa je, da nehamo verjeti v CESARJEVA NOVA OBLAČILA in fata morgano NAVIDEZNE, SAMOPOSTREŽNE DEMOKRACIJE ter vsi skupaj sprejmemo zavezo: NIČ NE SME BITI VEČ TAKO KOT JE BILO. Država je zaradi ljudi, niso ljudje zaradi države. Slovenija mora končno postati pravna država, ali pa je več ne bo ! Naredimo jo tako, za vse nas in za naše zanamce.

Ljubljana 5.12.2018 Odbor DEM – za demokracijo enakih možnosti: Vili Kovačič, Janko Veber, Ingo Paš, Tomaž Štebe, Gašper Ferjan

Loading...