hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Igor Kršinar v oddaji V zakulisju: No, pa obesimo tirana! (1. del)

Deli na:
VIDEO: Igor Kršinar v oddaji V zakulisju: No, pa obesimo tirana! (1. del)

Igor Kršinar pove, da mu je od vseh intervjujev iz tistega obdobja najbolj pri srcu intervju z dr. Jožetom Pučnikom. - Foto: Matjaž Lavrič

Pred vami je prvi del televizijskega intervjuja z Igorjem Kršinarjem, novinarjem tednika Reporter. Zanj lahko mirno rečemo, da je eden najprepoznavnejših slovenskih novinarjev, ki pišejo o politiki.

Politika in uporniški duh sta ga je zaznamovala že v srednješolskih letih, ko je v srednji šoli povzročil mali incident, ko je v učilnici s stene snel Titovo sliko, nato pa jo nazaj ob koncu šolske ure obesil z besedami: "No, pa obesimo tirana!" 

Zato ne čudi, da je prvo novinarko pot leta 1990 začel na Tribuni, kjer so veliko pisali ravno o politiki. Pred volitvami je v Tribuni napisal: "Volil bom Demos, ker rdeče mravlje grizejo." Že leta 1991 se je pridružil ekipi dnevnika Slovenec. Ne skriva, da je bil takrat privrženec pomladnih strank, Demosa, zato je bilo nekako logično, da se je pridružil temu konservativnemu dnevniku. Čeravno meni, da je bil takrat Delo s tako imenovano Slivnikovo četico najbolj pluralen slovenski časopis.

Pove, da mu je od vseh intervjujev iz tistega obdobja najbolj pri srcu intervju z dr. Jožetom Pučnikom. "On je bil politik ljudstva, bil je skromen. Škoda, da ga ni več," pove in opiše dogodek, ko je z njim posnel intervju in ob prihodu na uredništvo spoznal, da ni bil posnet. "Pokličem ga in mu povem, da intervju ni posnet. On pa prijazno odgovori, da ni problem, ga bova pa še enkrat posnela." In sta ga. Kaj je še Kršinar povedal o Pučniku, za katerega meni, da je oče naroda, si lahko ogledate v tem 1. delu oddaje.

Foto: Matjaž Lavrič - Že leta 1991 se je pridružil ekipi dnevnika Slovenec.

Po zatonu Slovenca je Igor Kršinar do leta 2000 delal na Slovenskih novicah, nakar se je pridružil Slivnikovemu Magu. "Danila Slivnika smo imeli za svojega novinarskega očeta. On je imel avtonomno držo, bil je prodoren, kritiziral je vse, tudi desne in se včasih tudi njim zameril. Znano je, da sta imela z Janezom Janšo toplo-hladne odnose."

V 2.delu oddaje boste lahko slišali, kako in zakaj je prišlo do uničenja Maga, kako se je rodil Reporter, pojasnil je tudi osebne stiske ob teh dogodkih in političnih pritiskih nekoč in tudi danes. Dotaknil se je tudi novinarskega ceha, povedal marsikaj zanimivega o nekdanjih novinarskih kolegih, nesramnih tvitih pomembnih politikov in komentiral aktualno politično dogajanje, ki bo privedlo do vroče politične jeseni.

Prvi del oddaje si lahko ogledate tu.