zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Videmski župan Bračič med ovadenimi zaradi goljufij pri gradnji telefonskega omrežja

Deli na:
Videmski župan Bračič med ovadenimi zaradi goljufij pri gradnji telefonskega omrežja

Foto: Reuters

Med 17 ovadenimi zaradi domnevnih goljufij pri povračilu občanom za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje naj bi se po poročanju nekaterih medijev znašel tudi župan Vidma pri Ptuju Friderik Bračič. Ta je za STA povedal, da je o morebitni ovadbi izvedel iz medijev, pa tudi sicer meni, da sam pri tem ni storil nič nezakonitega.

Mariborski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sostorilstva ter pomoči pri tem dejanju na ptujsko okrožno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper 17 ljudi, ki naj bi si neupravičeno izplačali 266.000 evrov. Kot poroča današnji Večer, naj bi si župan pustil izplačati okoli 26.000 evrov, čeprav so povprečna plačila znašala okoli 2000 evrov.

Bračič je danes zatrdil, da o ovadbi uradno ni bil obveščen. Ne zanika niti, da je prejel denar, a ga je prejel v okviru vračanja vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Prepričan je, da je bilo vse opravljeno v skladu s pravili, če pa bi se na koncu vendarle izkazalo drugače, namerava absolutno upoštevati stališče pristojnih organov. "Sam nisem imel niti vpliva na te stvari. Govorim lahko zase osebno, za druge pa ne morem govoriti," je še dodal Bračič.

Po pisanju Večera naj bi še dvakrat višjo vsoto prejela takratna direktorica občinske uprave Darinka Ratajc s svojimi družinskimi člani, precej višja izplačila pa naj bi si dali izplačati tudi nekateri člani občinske komisije, ustanovljene prav za vračanje omenjenega denarja.

Mariborski kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da naj bi si osumljeni v letih 2007 in 2008 protipravno izplačali prekomerna oziroma neupravičena državna sredstva, namenjena občanom, ki so v preteklosti vlagali v izgradnjo telefonskega omrežja.

Kot so v ponedeljek sporočili iz policije, so to počeli z navajanjem lažnih podatkov upravičencev, navajali so celo nekatere že pokojne upravičence do denarnih sredstev, nato pa so si iz transakcijskih računov teh ljudi s pomočjo pomočnikov in ostalih sostorilcev, denar, tudi s pomočjo ponarejanja listin, nezakonito prilastili.