evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veter na Gorenjskem še vedno povzroča težave

Deli na:
Veter na Gorenjskem še vedno povzroča težave

Foto: Bobo

Močan veter, ki je na Gorenjskem začel pihati ponoči, še vedno povzroča precej preglavic. Polomljenih in izruvanih je bilo več dreves, na območju od Železnikov proti Petrovem Brdu je drevo padlo tudi na vozilo in poškodovalo eno osebo. Zaradi podrtih daljnovodov so težave pri oskrbi z elektriko, veter pa odkriva tudi strehe.

Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet, imajo danes gasilci veliko dela po celotni regiji. Večkrat so morali posredovati na območju vseh zgornjegorenjskih občin, pa tudi na območju Kranju, Cerkelj in na Škofjeloškem. Veliko dela so imeli poleg tega na območju Tržiča, kjer so zgodaj popoldne izvedeli tudi, da se veter ponovno krepi.

Težave povzročajo podprta drevesa, ki zapirajo ceste. Poškodovanih pa je tudi veliko objektov, na katera so bodisi padla drevesa, bodisi jim je veter odnesel del strehe ali strešnikov. Največja odkrita streha je v Lescah, kjer je veter odnesel 1000 kvadratnih metrov strehe z ene izmed industrijskih hal v bližini železniške postaje. Zato so tudi opozorili strojevodje, naj bodo pazljivi pri vožnji skozi Lesce.

Gasilske enote na terenu odpravljajo posledice vetra, veliko dela pa imajo tudi vzdrževalci elektrodistribucijskih podjetij, saj je veliko gospodinjstev brez elektrike. Na Gorenjskem je preskrba z električno energijo motena vzdolž Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp vse do Jezerskega in Cerkelj, pa tudi na širšem območju Poljanske doline in Davče. Trenutno je brez elektrike še okrog 2000 uporabnikov.


O velikih težavah pri dobavi električne energije zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Elektra Primorska. Največ težav imajo v občinah Bovec, Kobarid, Tolmin in Cerkno. Na celotnem območju je trenutno brez oskrbe z električno energijo 6132 odjemalcev, so sporočili iz primorskega elektrodistribucijskega podjetja, kjer se z odpravljanjem napak na omrežju ukvarjajo vse razpoložljive ekipe.

Zaradi podrtih dreves so na Gorenjskem zaprte ceste Bled-Bohinj pri Soteski in Petrovo Brdo-Podrošt, regionalna cesta Preddvor-Jezerski Vrh in lokalna cesta Krvavec-Štefanja Gora. Na Primorskem pa je močno oviran promet na glavni cesti Idrija-Tolmin in Kobarid-Bovec, popolna zapora je na cestah Staro Selo-Breginj in Staro selo-Robič.

Težave z močnim vetrom imajo sicer tudi drugod po Sloveniji, kjer ponekod težave povzročajo tudi poplave. Poplavljena je regionalna cesta Volče-Solarji, pri Volčah, je polovična zapora. Zaradi poplavljenega cestišča oz. zemeljskih plazov so na Dolenjskem zaprte regionalna cesta Mokronog-Boštanj pri Pijavicah, lokalna cesta Gabrje-Križišče in cesta Kostanjevica-Zameško.

Na Štajerskem pa so zaradi poplavljenih cestišč zaprti je mejni prehod Orešje na Bizeljskem, regionalna cesta Majšperk-Jurovci pri Stanečki vasi, lokalna cesta Koritno-Lešje, na lokalni cesti Cogetinci-Cerkvenjak pri podvozu pod avtocesto pa je polovična zapora.