zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Večina države v pripravljenosti pred novimi padavinami in naraslimi rekami

Deli na:
Večina države v pripravljenosti pred novimi padavinami in naraslimi rekami

Foto: Bobo

Po napovedih vremenoslovcev se bo dež v zahodni Sloveniji okrepil in zvečer razširil tudi nad osrednjo Slovenijo, možne bodo krajevne nevihte. Deževno bo tudi v ponedeljek. Popoldne in v noči na ponedeljek pa je predviden močnejši porast rek, ki bodo marsikje tudi poplavljale, prav tako naj bi danes in v ponedeljek morje poplavilo nižje dele obale.

V vzhodni Sloveniji bo danes sicer še povečini suho, v ponedeljek pa bo povsod deževalo, največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Padavine bodo predvidoma najbolj intenzivne v ponedeljek dopoldne, v noči na torek pa bodo slabele, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Od danes opoldne do ponedeljka zvečer bo v zahodni Sloveniji padlo od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter, drugod od 20 do 80.

Že v prejšnjih dneh sta poplavljali reka Krka v svojem spodnjem toku in Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Na Arsu sicer močnejši porast rek po državi predvidevajo danes popoldne in v noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan.



V večjem obsegu bodo v ponedeljek poplavile predvsem reke s pritoki na jugozahodu države: Vipava, Reka, reke v slovenski Istri in Goriških Brdih, in tudi Kolpa. Poplavljali bosta tudi reki Ljubljanica in Krka, ki lahko v večjem obsegu poplavi v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečevale. V ponedeljek so možna razlivanja tudi ob drugih rekah na območju osrednje Slovenije.

Morje bo danes v zgodnjih urah za krajši čas poplavilo najnižje dele obale, poplavljanje morja na širšem območju pa predvidevajo v noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne. Pri tem lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Predvsem na piranskem rtu ter ostalih valovom izpostavljenih območjih lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij.

Na ogroženih območjih so v petek in soboto na severnem Primorskem prebivalstvu razdelili tudi večjo količino protipoplavnih vreč.