900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Več kot 9000 mladih fantov, rojenih leta 2002, bo postalo vojaških obveznikov

Deli na:
Več kot 9000 mladih fantov, rojenih leta 2002, bo postalo vojaških obveznikov

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Več kot 9000 mladih fantov, rojenih leta 2002, bo v naslednjih dneh po pošti prejelo seznanitev z vpisom v vojaško evidenco, s čimer bodo postali vojaški obvezniki. Zaradi ukrepov proti širjenju covida-19 skupinskih seznanitev s pravicami in dolžnostmi po več krajih po Sloveniji letos tako ne bo, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vpis vojaških obveznikov poteka v skladu z zakonom o vojaški dolžnosti in na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Uprave za obrambo so skupaj s Slovensko vojsko (SV) in v sodelovanju z občinami ter srednjimi šolami pretekla leta organizirale dogodke, kjer so se fantje seznanili, da vojaški obvezniki v miru sicer nimajo posebnih obveznosti do države, a se lahko to pod določenimi pogoji tudi spremeni.

Na ministrstvu so še zapisali, da je tovrstna seznanitev tudi priložnost, da mladi spoznajo poklic vojaka v službi domovine, vojaško tehniko in oborožitev ter različne možnosti sodelovanja s SV.

Letos takšna seznanitev zaradi epidemiološke situacije ne bo mogoča, naslovniki pa bodo zato na dom poleg vpisa prejeli še promocijski material s predstavitvijo zaposlitvenih možnosti in drugih oblik sodelovanja s SV. Vse, ki bi jih vojaški poklic dodatno zanimal, pa vabijo, da obiščejo spletno stran www.postanivojak.si.