Revija Reporter
Slovenija

Kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati v pisarni Janeza Janše: kaj je predsednik SDS ponudil Zdravku Počivalšku, Mateju Toninu in Aleksandri Pivec

Igor Kršinar

8. feb. 2020 11:08 Osveženo: 8:50 / 09. 2. 2020

Deli na:

Včeraj vljudnostna srečanja predstavnikov morebitne nove koalicije, naslednji teden pogovori o programu morebitne nove vlade

SDS

Pogovori o oblikovanju morebitne nove vladne koalicije med SDS, SMC, NSI in Desusom se bodo nadaljevali prihodnji teden, vendar pa ni znano, kdaj natančno, čeprav so v SDS že določili torek kot datum.

Takrat naj bi predstavniki morebitnih koalicijskih strank prvaku SDS Janezu Janši predložili deset programskih točk, ki jih želijo doseči v novi vladi, vse pa naj bi bile rangirane po prioritetni lestvici.

Kot smo zvedeli, naj bi bili včerajšnji pogovori v poslanski pisarni Janeza Janše v državnem zboru bolj vljudnostna srečanja kot karkoli drugega, čeprav so v SDS po srečanju, po katerem niso dali nobenih uradnih izjav, objavili kratko izjavo s filmčkom, kako se z njihovo delegacijo pogovarjajo predstavniki SMC, Desusa in NSI. 

Toda če so bili včerajšnji pogovori zelo diplomatski, pa utegnejo biti manj prijazni, ko se bodo pogovarjali o programu in kadrovski sestavi morebitne nove vlade.

Vsaka stranka je prišla s predsednikom, vodjo poslanske skupine ter še z enim ali dvema predstavnikoma (v delegaciji SMC in Desusa so bili trije, v delegaciji NSI pa štirje), medtem ko je barve SDS poleg predsednika Janeza Janše in vodje poslanske skupine Danijela Krivca zastopal še sekretar Božo Predalič.

Na pogovorih naj bi bil prvak SDS zelo prijazen in vljuden, prav nasprotno od vtisa, ki ga daje na družbenih omrežjih, kar pomeni, da je zelo zainteresiran za vodenje vlade, zlasti ker bomo letos in prihodnje leto obeležili obletnice osamosvojitve, v drugi polovici prihodnjega leta pa bo Slovenija spet predsedovala Svetu EU, česar pa Janša ne želi zamuditi.

Toda če so bili včerajšnji pogovori zelo diplomatski, pa utegnejo biti manj prijazni, ko se bodo pogovarjali o programu in kadrovski sestavi morebitne nove vlade. Znano je namreč, da SMC in Desus zahtevata, da se SDS v novi vladi ne načenja ideoloških tem in da spoštuje temeljne svoboščine, vključno z medijsko svobodo.

Zato naj bi tako imenovani sredinski trojček (SMC, Desus, NSI) v nadaljnjih pogajanjih z Janšo zahteval, da SDS ne zaseda državotvornih resorjev (zlasti ministrstva za notranje zadeve, za obrambo in za pravosodje) in ministrstva za kulturo. To pa so področja, ki se jim bo Janša zelo težko odrekel. A kot rečeno, brez tega ne bo nove koalicije, če sploh bo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA V PONEDELJEK