386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

Nina Osenar Kontrec, Dejan Kontrec Njena.si

Nina Osenar Kontrec razkrila veliko skrivnost

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Varuhinja sesula razvpitega novinarja MMC RTV Borisa Vaseva: kršil je poklicna merila

Deli na:
Varuhinja sesula razvpitega novinarja MMC RTV Borisa Vaseva: kršil je poklicna merila

Glede na zapis varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija je novinar MMC Boris Vasev s svojo kolumno kršil poklicna merila in načela novinarske etike. - Foto: Bobo

Boris Vasev, notorični novinar spletnega portala MMC RTV Slovenija, je po ugotovitvah varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Marice Uršič Zupan v njenem letnem poročilu za leto 2022 kršil poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija.

Varuhinja je analizirala kolumno Vaseva, ki je bila nekaj dni po začetku napada Rusije na Ukrajino februarja lani objavljena na MMC RTV. Šlo je za tekst z naslovom Pripravljenost vlade sprejeti ukrajinske begunce ni izraz njene človečnosti, prav nasprotno. Na kolumno so prispele štiri pritožbe bralcev, ki so opozorili, da je komentar avtorja že v naslovu zelo neprimeren.

Vasev je tragedijo Ukrajincev in pripravljenost ministrov tedanje (Janševe) vlade za sprejetje beguncev iz napadene države uporabil za dokazovanje, da ta pripravljenost kaže zgolj na rasizem teh ministrov. Češ bele kristjane Ukrajince so pripravljeni sprejeti, zanje pa so »nebeli, pretežno muslimani iz Sirije, Iraka in Afganistana ali Afričani zgolj ilegalni migranti.«

V. d. urednice uredništva za nove medije Kaja Jakopič je novinarja v odzivu na postopek varuhinje branila. Pravi, da gre za »mnenje/komentar avtorja zapisa, ki pa mora biti objavljen v skladu s profesionalnimi standardi in pravili«. Ti določajo, da mora biti takšna vsebina primerno označena in ločena od drugih novičarskih vsebin. Kolumna je bila po besedah Jakopičeve v skladu s profesionalnimi standardi in kodeksom primerno označena in umeščena na portal.

Toda Marice Uršič Zupan ta razlaga ni prepričala. V letnem poročilu piše, da mora kljub temu avtor spoštovati pravila poklicnih meril, ki določajo, da osebna mnenja avtorja »v ničemer ne smejo vplivati na to, da bi novinar izmed njemu znanih dejstev uporabil samo tista, ki ustrezajo njegovemu videnju«.

Avtor te kolumne, kot poudarja varuhinja, tega ni dosledno spoštoval. Avtor tudi ni dosledno upošteval pravil komentarja, da mora svoje mnenje utemeljiti z dejstvi. Nelogičen (in s tem strokovno napačen) je tudi naslov kolumne. Po besedah varuhinje pripravljenost vlade (ali kogarkoli drugega) sprejeti begunce že po definiciji ne/človečnosti ne more biti izraz njene nečlovečnosti (kar je nasprotje od človečnosti). Mnenje, tudi politično, avtor kolumne lahko zapiše, mora pa ga utemeljiti z logičnimi razlagami.

Poleg tega je zapisala, da uredništvo MMC s kolumnami, ki so v njegovi uredniški domeni, v določenem obdobju ne zagotavlja vsebinske pluralnosti. Zato je podala priporočilo uredništvu, da opravi notranjo razpravo in razmislek o tem, kako zagotoviti pluralnost kolumn. Razen Vasova namreč na MMC niso zagotovili drugih rednih kolumnistov, temveč le objave priložnostnih zapisov različnih avtorjev.