Revija Reporter
Slovenija

(REPORTER PODKAST) Depolitizacija ali nova politizacija RTV Slovenija? Katarina Keček in Ilinka Todorovski o razmerah na RTV

Reporter
17 3.298

22. sep. 2023 15:00 Osveženo: 15:05 / 22. 9. 2023

Deli na:

Ilinka Todorovski in Katarina Keček v Reporter podkastu

M24/Sašo Švigelj

Kakšno je stanje na RTV Slovenija v »svobodi« – kaj je drugačnega z zadnjimi spremembami in ali je nacionalna RTV po novem res varna pred vplivom politike? O prihodnosti zavoda sta spregovorili novinarka Reporterja Katarina Keček in Ilinka Todorovski, novinarka in nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija.

To je tako težaško delo, da ga težko komurkoli opišeš in seveda na koncu ni nikomur nič prav, pove Todorovski o svojem delu varuhinje. Je delo brez upa na zmago, ga povzame.

Poskušata ugotoviti, kaj za delovanje RTV Slovenija pomenijo birokratski zapleti z razpisi za nove direktorje?

Kar naenkrat se je zgodilo, da so vse vodilne položaje zasedali ljudje iz enake ideološko-politične opcije in naenkrat v vsej strukturi zavoda ni bilo več kritične mase za nadzor teh ljudi, opozarja Ilinka Todorovski

Nove zakonske spremembe onemogočajo vsakokratni vladajoči politiki, da bi uveljavljala svoj vpliv, je prepričana Todorovski. Opozarja pa, da bo trajalo, preden bodo novi organi RTV postali konkreten branik ustvarjalcev pred politiko.

APPLE PODCASTS

SPOTIFY

GOOGLE

YOUTUBE

Sogovornici spregovorita tudi o tem, ali bodo na RTV Slovenija obdržali ljudi, ki jih je pripeljalo prejšnje vodstvo? Del »staroselcev« je namreč zelo agresivno naperjen zoper novince.

Velik del sedanjega zastoja gre pripisovati nekooperativnosti in sabotaži prejšnjega vodstva, je vztraja Todorovski in navede primer novega predsednika uprave Zvezdana Martiča, ki mu predhodnik Andrej Grah Whatmough ni zapustil niti ključa pisarne in ne moral klicati gasilce.

Sama si niti ne upam pomisliti, v kakih rdečih številkah je RTV Slovenija pustilo prejšnje vodstvo, pravi Todorovski.

Dotakneta se tudi smrti Saša Hribarja – kako na RTV doživljajo izgubo slavnega in med sodelavci priljubljenega radijca.