Revija Reporter
Slovenija

Kongres Liste Marjana Šarca - so to bodoči ministri, poslanci in državni uradniki? (FOTO in VIDEO)

Reporter, STA

14. apr. 2018 11:08 Osveženo: 13:16 / 14. 4. 2018

Deli na:

V Medvodah poteka zbor članic in članov stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki se pripravlja na letošnje državnozborske volitve. Marjan Šarec je bil edini kandidat za predsednika LMŠ in je bil znova izvoljen. Podpredsednika stranke sta postala Jerca Korče in Igor Žaubi, prav tako edina kandidata.

Člani Liste Marjana Šarca so na zboru za predsednika soglasno potrdili kamniškega župana Šarca. Potrdili so programska izhodišča, ki so jih zajeli v dokumentu Čas je za novo generacijo in temeljijo na snovanju "solidarne, gospodarsko razvite, mednarodno kredibilne in do vseh poštene države". Slogan stranke ostaja Človek, skupnost, država.



Med ključnimi programskimi cilji programa Liste Marjana Šarca (LMŠ) so reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost, ugled Slovenije v mednarodnem okolju, boj proti kriminalu in korupciji in ohranjanje naravnih bogastev. Politiki in uradniki morajo biti v službi ljudi in ne obratno. Slovenija mora postati evropski center informacijske in digitalne industrije, je navedeno v načrtu stranke.


Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v nagovoru na zboru članov stranke poudaril, da si "ne želijo druge Švice, ampak prvo Slovenijo". "Ne obljubljamo ne druge Švice, ne Skandinavije, ne pokojnin v višini 1000 evrov. Vemo, da rezultat pride samo s trdim delom in ne čez noč," je poudaril Šarec in se zavezal k uresničitvi predstavljenega načrta.

Soglasno potrjeni stari novi predsednik stranke je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na izzive države. Dotaknil se je le nekaterih področij danes potrjenega programa, med drugim potrebe po vzpostavitvi zaupanja v sodno vejo oblasti in po izboljšanju organizacije v javnem sektorju, pa tudi po večji učinkovitosti slovenske diplomacije in EU.

V splošnem pa je poudaril, da se zaveda, da delo ne bo lahko, saj imajo ljudje dovolj neuresničenih predvolilnih obljub. "Raje dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili lažne obljube," je poudaril Šarec.

Kot je dejal, jih v stranki ni strah, saj se zavedajo, da "nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše". Ob tem je spomnil, da bi veliko sprememb, ki jih zagovarjajo, terjalo dvotretjinsko večino v DZ, in dodal, da lahko le sistemske rešitve pripeljejo do rešitev.

"Najlažje je ugotavljati, kaj vse je narobe, težje pa se je izpostaviti, zastaviti svoje ime in se podati na negotovo pot, polno podtikanj in kritik," je ugotavljal Šarec in dodal, da jih kritizirajo in ocenjujejo največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov. "Bili so na mnogih funkcijah, imeli so priložnost, a naredili niso ničesar ali pa zelo malo," je ocenil.

"Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih," je ponazoril Šarec. Papir po njegovih besedah prenese vse, a rezultata sam po sebi ne da.

Problem po mnenju Šarca tudi, da je nekdo star politični obraz, ampak to, da niso uspeli rešiti osnovnih vprašanj. "Raje so si metali polena pod noge, da ja ne bi kdo drug kaj dosegel," je povedal. "Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena," je navedel.

"Potrebno bo trdo delo, realen pogled, predvsem pa volja delati za človeka, za skupnost, za državo," je naštel. Da bi to uresničili, pa bo treba lastne interese potisniti na stran v korist skupnosti.

Šarec se je danes zavezal, da bo uresničil čim več iz predstavljenega načrta. Zaveda se, da bo vlada koalicijska in da ne bo vse odvisno od njih. "Želimo zmagati na realnih temeljih, z zavedanjem, da je pred nami ogromno dela, ki se ga ne bojimo," je poudaril.

"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost," je dodal Šarec. Po njegovem prepričanju bo tisti, ki ostaja pri starih vzorcih, vedno ostal ujetnik zastarelega razmišljanja.

Po nagovoru Šarca se je javnosti predstavilo še okoli 80 kandidatov za letošnje parlamentarne volitve. Pred tem so predstavili in potrdili programska izhodišča, ki so jih zajeli v dokumentu Čas je za novo generacijo in temeljijo na snovanju "solidarne, gospodarsko razvite, mednarodno kredibilne in do vseh poštene države".

V LMŠ zagovarjajo spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Državni svet bi ukinili. Predsedniku republike bi podelili pristojnost, da imenuje ustavne sodnike, prav tako bi predsednik republike lahko podal odložilni veto na zakon.

Zavzemajo se za ohranitev stabilnosti javnih financ. Ustanovili bi finančno policijo, zagotovili transparentnost javnega naročanja in davčno razbremenili regres ter 13. in 14. plačo. Med ukrepi v javni upravi so navedli povečanje osebne odgovornosti predstojnikov in uradnikov, med ukrepi v sodstvu pa omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve.

Prenovili bi javni zdravstveni sistem, ki bi zagotavljal stabilno financiranje zdravstvene oskrbe, se zavzeli za skrajševanje čakalnih vrst ter uvedli nacionalna in mednarodna skupna javna naročila v zdravstvu. V gospodarski politiki države bi večjo vlogo dali turizmu in v tem pogledu Sloveniji kot zeleni, butični destinaciji, kot "ekološkem biseru v srcu Evrope". Posodobili bi železniško infrastrukturo in pospešili razvoj javnega potniškega prometa.

Med cilji programa so ustvarjanje znanju, znanosti in inovacijam prijaznega okolja, posodobitev dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, krepitev nacionalne identitete skozi šport in povečanje sredstev za vrhunski šport. Prizadevali bi si za učinkovite ukrepe za osamosvojitev mladih, na drugi strani pa povišali najnižje pokojnine in vzpostavili povezan sistem dolgotrajne oskrbe za starejše.

V LMŠ zagovarjajo popolno medijsko svobodo in krepitev vloge kulture kot družbenega inovacijskega polja. Prizadevali bi si za postopen dvig obrambnega proračuna proti 1,5 odstotka BDP. Stebra zunanje politike pa bi ostala EU in transatlantsko partnerstvo.

Člani stranke so danes sicer izvolili širše vodstvo stranke, poleg predsednika Šarca tudi dva podpredsednika - kamniškega podžupana Igorja Žavbija in Jerco Korče. Po nagovoru predsednika bodo predstavili tudi kandidate na letošnjih državnozborskih volitvah.

Med prepoznavnimi imeni so nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Brane Golubović, nekdanji košarkar Dušan Hauptman, nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, inšpektor na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Alen Kofol ter kamniški občinski svetniki Urban Bergant, Igor Žavbi in Karla Urh. Nepovabljen in samo kot obiskovalec je na kongres prišel tudi Vili Kovačič.

"Vedno večja prepreka je med gospodarstvom in javno upravo, ki se ne zna prilagajati. Govoriti moramo z roko v roki," je povedal Matija Kodra.

Doc. dr. Miha Skvarč je spregovorio o zdravstvu: "Slovenci si zasluzijo univerzalni dostop do kakostnega zdravstva. Ne glede na status in premoženjski status."

Naša zunanja politika kot mala barka izgubljeno plove po velikem morju mednarodnega okolja, je Roman Kirn dejal o zunanji politiki.

Konkurenčni bomo le, če bomo za to postavili prave pogoje dela, ki so primerljivi z razvitimi državami, o stanju znanosti v Sloveniji pravi prof. ddr. Boris Turk.

Da je treba mlajšim moramo zagotoviti čimprejšnjo zaposlitev, je povedala za delo in socialo zadolena  Nataša Trček.

O težavah slovenske kulture je spregovoril dr. Tomaž Simetinger: "Slovenska knjiga in film se le s težavo prebijata med ljudi," je opozoril.