Revija Reporter
Slovenija

Rajko Kenda ostaja v UKC in je užaljen, ker mu niso podaljšali mandata

Reporter, STA

25. sep. 2017 6:00

Deli na:

Rajko Kenda

STA

Nekdanji strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Rajko Kenda, ostaja zaposlen v UKC.

Potem ko se mu je mandat strokovnega direktorja iztekel 31. avgusta, bo Kenda po novem opravljal naloge s področja kakovosti, varnosti in informatizacije pediatrične klinike, poročajo mediji.

Mandat se je Kendi zaključil, preden ga je generalni direktor UKC Andraž Kopač, dokončno razrešil. To je sicer neuspešno poskusil dvakrat.

Pogodba o zaposlitvi se Kendi s koncem mandata strokovnega direktorja ni prekinila. Delodajalec mu je bil dolžan zagotoviti ustrezno delovno mesto. "Ko bo izpolnil pogoje za upokojitev, če se bo sam tako odločil, ima pravico ostati na istem delovnem mestu še do septembra 2018. To omogoča zakon za vse zaposlene, ki izpolnijo pogoje, in ne samo zanj," so za Delo pojasnili v UKC.

Kenda pa je pojasnil, da za pokoj še ni dozorel, da mu je do upokojitve zmanjkalo nekaj mesecev. "Zato tudi pravim, da v normalnih razmerah, kadar med koncem mandata in pokojem striže za nekaj mesecev, direktorju po dveh mandatih tega podaljšajo še do upokojitve, ne pa, da od dela na silo potegnejo novega človeka," je dejal.

Kenda je bil na čelu stroke pediatrične klinike dva mandata. Vodil je tudi zdravstveni svet, posvetovalno telo ministra za zdravje. Razkritje nepravilnosti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana pa je v vrtinec potegnilo tudi njega. Že takrat so nanj leteli očitki, da je vedel za številne nepravilnosti, pred meseci pa so ga obremenili tudi očitki o soodgovornosti za napake na otroški kardiologiji.

Vodstvo UKC Ljubljana je že marca letos začelo postopek za njegovo razrešitev, ker da je kriv za delovne razmere na kliniki, ki so vodile do določenih zapletov. Postopki za razrešitev so se zavlekli v poletje, Kenda pa se je tako izognil razrešitvi z delovnega mesta strokovnega direktorja. Strokovno vodenje pediatrične klinike je s 1. septembrom prevzela nefrologinja Anamarija Meglič.