Revija Reporter
Slovenija

V stranki SDS za celovite ukrepe za izboljšanje zdravstvenega sistema

STA

15. nov. 2019 7:28 Osveženo: 7:31 / 15. 11. 2019

Deli na:

"Zdravstvo ni urejeno, kot bi pričakovali," je na posvetu o problemih slovenskega zdravstva izpostavila predsednica omenjenega odbora za zdravstvo Alenka Forte.

Bobo

V zdravstvu kljub številnim poskusom v zadnjih letih ni celovitih ukrepov za izboljšanje sistema, dostopnost do večine zdravstvenih storitev je vedno bolj omejena, čakalne dobe pa se še vedno podaljšujejo, so med drugim izpostavili na današnjem posvetu v organizaciji Ženskega odbora SDS in odbora za zdravstvo Strokovnega sveta SDS.

"Zdravstvo ni urejeno, kot bi pričakovali," je na posvetu o problemih slovenskega zdravstva izpostavila predsednica omenjenega odbora za zdravstvo Alenka Forte. Po njenih besedah ni prišlo do ustreznih sistemskih sprememb. V javnem zdravstvu je sistemska korupcija, izvajalci pa so pred zakoni različno obravnavani, je menila.

Ključni vzrok za to, da ni izboljšanja, vidi v tem, da se tako medicinsko kot druge relevantne stroke izključuje iz pripravljanja zakonodaje. Kot je ugotavljala, ni niti dolgoročnega načrtovanja finančnih virov niti kadra. Kritična pa je bila tudi do tega, da se že več kot desetletje pripravlja zakon o dolgotrajni oskrbi, pa še vedno ni sprejet, čeprav je ob staranju prebivalstva čedalje bolj nujen.

Primanjkuje zdravnikov na različnih področjih, je izpostavila. Zasebno svobodno pobudo se omejuje, zdravstveni programi se podeljujejo nepregledno, prav tako pa ni pregledna niti poraba zbranih sredstev za zdravstvo, je bila kritična.

Po njenem mnenju bi bilo nujno spremeniti zavarovalni sistem v zdravstvu z jasno košarico pravic iz naslova zdravstvenih zavarovanj. Poleg tega so nujni standardi in normativi tako na področju kadrov in opreme kot tudi materialov in cen. Nenazadnje je treba vzpostaviti sodobno informatizacijo, je menila.

Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan pa je izpostavil problem na področju medicinskih sester. Sestre odhajajo s težjih delovnih mest na lažja, kjer je le administracija, je opozoril. Glede vprašanja koncesij pa je menil, da je treba vzpostaviti sistem, ki bo omogočil delovanje vsem tistim, ki imajo pogoje za to, medtem ko imajo v sedanjem sistemu prednost zdravstveni domovi.

Po oceni nekdanjega poslanca SDS Franceta Cukjatija, ki je bil prvi generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije, zdravstvena politika ne bo uspešna, če ne bo sodelovala z zdravniki na terenu. Zbornica, katere ponovno rojstvo po razpustitvi njene predhodnice leta 1946 je omogočil zakon o zdravstveni dejavnosti iz leta 1992, se je sicer že takrat soočala s problemom čakalnih vrst, je spomnil.

V Zavarovalnem združenju Slovenije pa so se osredotočili na ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ne strinjajo se s predlogom za njegovo ukinitev, pač pa bi podprli njegovo preoblikovanje. Predstavlja namreč učinkovit proticiklični mehanizem in varuje pred doplačili, administrativni stroški pa so nizki, je dejala direktorica združenja Maja Krumberger.