kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelka Godec: Agonija otroške srčne kirurgije prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje"!

Deli na:
Jelka Godec: Agonija otroške srčne kirurgije prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje"!

Foto: Twitter/SDS

Agonija otroške srčne kirurgije v Sloveniji prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje", je prepričana poslanka SDS Jelka Godec. V poslanski skupini zato zahtevajo nujno sejo odbora za zdravstvo, na kateri bodo od vlade zahtevali konkretno pojasnilo, kakšna bo nadaljnja usoda programa.

Poslanka SDS je na današnji novinarski konferenci opozorila, da se Slovenija z otroško srčno kirurgijo ukvarja še več kot deset let, danes pa na tem področju vlada "popolno razsulo". Danes se namreč sodelovanju v programu odpovedujejo tudi tuji strokovnjaki, saj v takšnih razmerah ne želijo delati, je opozorila.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana po njenih besedah očitno ni bil sposoben rešiti tega problema vse od leta 2007, ko je odšel prvi kirurg. Danes pa v programu ni več strokovnega kadra, ki bi lahko varno oskrbel najmlajše bolnike.


Na drugi strani pa je nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki pa danes ne deluje, saj nima osnovnih pogojev za delo, je spomnila poslanka. NIOSB namreč ne more delovati brez opreme in prostorov, v takšnem položaju pa se ne more pogovarjati niti s potencialnimi sodelavci iz tujine.


Sedanji minister Samo Fakin pa po zadnjih informacijah govori o tretji varianti, enoti v UKC Ljubljana, kjer bi sodelovali s hrvaškimi strokovnjaki. Če bo do tega prišlo, pa se v SDS sprašujejo, kako dolgo bodo trajale analize in vzpostavitev enote ter kdo bo tam delal.

Poslanci SDS so zato v torek vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo. Na njej želijo ponovno opozoriti na nevzdržne razmere na tem področju, od vlade pa bodo zahtevali, da se nemudoma odloči, kakšna bo usoda programa. Kot je dejala Godčeva, želijo od ministra za zdravje konkreten odgovor, ali bo vlada program otroške srčne kirurgije ukinila ali pa bo program deloval v Sloveniji. Pri tem se poslanki SDS postavlja vprašanje, ali je v Sloveniji dovolj otrok, ki jih je treba oskrbeti, da bi takšen program lahko normalno deloval.

Godčeva se je dotaknila tudi javnih polemik med predstavniki UKC Ljubljana in NIOSB ter opozorila, da je vlada ustanoviteljica obeh, sedaj pa pušča, da se dva javna zavoda med seboj prepirata.