Revija Reporter
Slovenija

Kandidat za zdravstvenega ministra Gantar uspešno prestal predstavitev pred odborom DZ

STA

13. mar. 2020 16:55 Osveženo: 16:39 / 14. 3. 2020

Deli na:

Tomaž Gantar

Matija Sušnik / Državni zbor

Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar je uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za zdravstvo. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je menilo 13 članov odbora, proti so glasovali trije. Opozoril je, da je javno zdravstvo danes na najnižji ravni in se zavzel za njegovo krepitev.

V skoraj osemurnem zaslišanju je Gantar odgovarjal na številna vprašanja članov odbora. Roberta Pavšiča (LMŠ) je zanimalo, ali se kandidat za ministra zavzema za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Gantar je odgovoril, da s tovrstnim zavarovanjem trenutno ni zadovoljen nihče, a bi bila njegova ukinitev in prenos na obvezno zavarovanje finančno nevzdržna. "Tudi zato je bil eden od razlogov, da prenos do zdaj ni uspel, nasprotovanje ministrov za finance," je dejal.

Glede čakalnih dob je ocenil, da je treba financirati storitve, ki jih ljudje potrebujejo in ne tistih, ki jih ponujajo sami izvajalci. Strinja se, da je mogoče čakalne dobe odpravljati tudi z javnim razpisom, a je tudi opozoril, da je to smiselno le na krajši rok.

Bojana Muršič (SD) je kandidata spomnila, da je leta 2013, ko je odstopil kot minister, navedel, da odstopa zaradi "absolutno premajhne moči" znotraj takratne koalicije ter pritiskov lobijev. Zato jo je zanimalo, ali meni, da bo imel v tej koaliciji več moči. Gantar je odgovoril, da je leta 2013 odstopil, ker se v takratni koaliciji, ki jo je vodila Alenka Bratušek, ni bilo mogoče dogovoriti za nič in se ni dalo sprejeti praktično ničesar: "Verjamem, da je lahko tokrat drugače."

Zanikal je, da bi kdaj odstopil zaradi lobijev, prav tako mu ti niso nikoli grozili: "So pa lobiji vedno tisti, ki lahko mečejo pesek v kolesje," je dejal.

Glede korupcije v zdravstvu je menil, da je ena največjih težav na tem področju zakon o javnih naročilih, ki onemogoča pregledne nakupe.

Franca Trčka (Levica) so zanimali ukrepi na področju duševnih bolezni. Gantar je ob tem opozoril na resolucijo o duševnem zdravju, ki je bila sprejeta, in se zavzel, da se jo izpelje. Gre pa za nekaj deset milijonov evrov, ki jih je treba zagotoviti v nekem splošnem dogovoru, je dejal.

Ko bo prevzel ministrstvo, se namerava poleg spopada s koronavirusom prioritetno lotiti priprave novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot je dejal, bo naredil vse, da bosta oba pripravljena "vsaj do konca počitnic".

To, da so zdravniki del enotnega plačnega sistema, se mu ne zdi prav, ker zaradi tega ni stimulacije in nagrajevanja uspešnih. Tudi ukrepa, da bi se morali študentje medicine po končanem študiju zaposliti v zdravstveni ustanovi v Sloveniji, ne podpira.

Na poziv, naj se izrecno izjasni, ali je za zasebno ali javno zdravstvo, pa je odgovoril: "Zagovarjam javno zdravstvo, ki pa mora biti učinkovito in dobro. Bo pa vedno obstajal tudi delček zasebnega zdravstva. Če tega ne bi bilo, bi bile čakalne dobe še daljše, na voljo bi bilo manj opreme."

Že v uvodni predstavitvi na odboru je sicer Gantar ocenil, da je javni zdravstveni sistem v Sloveniji na najnižji ravni, zato da ga je treba krepiti.

Ocenil je, da bo zdravstvo v prihodnosti povzročalo velike javnofinančne izdatke in če ne bodo sprejeli pravih rešitev, se obetajo zelo velike socialne stiske državljanov.

Opozoril je na kadrovsko podhranjenost predvsem zdravnikov na primarnem nivoju, medtem ko je učinkovit primarni zdravstveni nivo nujen za vzdržen zdravstveni sistem.

novo , sta