Revija Reporter
Slovenija

V središču Ljubljane anarhisti proti policiji: "Kot zvesti psi čuvaji branijo elito na oblasti."

Reporter

17. okt. 2018 6:00 Osveženo: 13:22 / 17. 10. 2018

Deli na:

Plakat s Kotnikove ulice v Ljubljani.

arhiv Reporterja

"Policija povsod, pravice nikjer," pravi plakat na stavbi Zdravstvenega doma Ljubljana na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Anarhistični plakat policijo označi za orodje elite in nasprotuje širitvi policijskih pooblastil.

Gre za slogan, ki smo ga slišali že med protivladnimi protesti leta 2013, ogorčenje nad policijo pa pri nekaterih očitno še ni zamrlo.

Neznani avtor plakata je na njem naštel vse »grehe« policije, ki ji med drugim očita, brez razloga ustavlja in kaznuje ljudi, jih "od Izole do Maribora, od Jesenic do Novega mesta" brutalno pretepa, jih obmetava s solzivcem, jih nadzoruje in jim prisluškuje in še kaj.

"V vsaki državi in v vsakem zgodovinskem trenutku nam govorijo, da so nepogrešljivi, in da bi se brez njih pobili med sabo," pravi plakat, a avtor ne naseda: "Dobro vemo, koga ščiti policija." Dodaja še, da želje po svobodi ni mogoče zatreti.

Tekst na plakatu:

"Policisti so tisti, ki je ustavijo brez razloga, pišejo kazni, nadlegujejo na pločniku in vržejo v pripor. So tudi tisti, ki v imenu varnosti in reda brutalno pretepajo ljudi od Izole do Maribora, od Jesenic do Novega mesta. So tisti, ki branijo stroje, s katerimi rušijo zasedene stavbe in so tisti, ki v marice nasilno tlačijo ljudi, ki s svojimi telesi preprečujejo, da bi iz njihovih domov eviktirali družine zaradi majhnih dolgov. Policisti so tisti, ki nam sledijo z nadzornimi kamerami in prisluškujejo našim telefonom. Ki v nas mečejo solzivec kadarkoli naša jeza na demonstracijah uide iz našega nadzora. So tisti, ki kot zvesti psi čuvaji branijo elito na oblasti. So tisti, ki v vsaki stavki stojijo na strani šefov in ne delavcev. Policisti so tista ovira, ki stoji med vsemi nami in policami trgovin, ki se šibijo pod dobrotami za bogate. So tisti, ki stojijo med brezdomnimi in praznimi stavbami, v katerih bi brez njih lahko našli zatočišče. So tisti, ki sredi noči ženejo migrante iz države. Bi jim res dali še dodatna pooblastila?"