denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

V slovenske gozdove izpustili še četrtega risa iz tujine

Deli na:
V slovenske gozdove izpustili še četrtega risa iz tujine

Ris Maks - Foto: Life Lynx

Risom v Sloveniji se je to poletje pridružil nov član, ris Maks. To je četrti ris, ki so ga v slovenske gozdove doselili v okviru mednarodnega projekta Life Lynx. Maks, ki so ga v naravo izpustili na območju Snežnika, prihaja iz Slovaške in še išče primerno območje za vzpostavitev teritorija.

Maks se je tako v Sloveniji pridružil trem doseljenim risom iz Romunije - Goruju, Katalinu in Borisu - in ostalim domačim risom. Risja populacija pri nas je sicer majhna, lani jih je bilo po oceni stroke približno 20. Priseljeni risi bodo po pričakovanjih stroke pripomogli k zmanjšanju parjenja v sorodstvu in pomagali rešiti dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem.

Projekt Life Lynx je stekel leta 2017, za njim je torej druga sezona odlova in preselitve risov. Kot piše na spletni strani projekta, so zadovoljni, da je bila sezona zelo uspešna. Skupno so namreč doslej v dinarske gozdove preselili sedem risov, poleg štirih v Sloveniji so na Hrvaškem v naravo izpustili tri: Doru in Alojzije sta prišla iz Romunije, Pino pa iz Slovaške.

Čeprav so Doruja v gozdove izpustili na Hrvaškem, pa je ta teritorij vzpostavil v Sloveniji. Alojzije si je teritorij vzpostavil na južnem Velebitu v bližini Svetega Roka, Pino pa raziskuje severni Velebit in išče primerno območje za vzpostavitev teritorija.


Od "priseljencev" v Slovenijo si je teritorij doslej vzpostavil le Goru, in sicer na Mali Gori. Goru, ki je k nam prišel maja lani, je že v prvem letu tudi uspešno opravil svojo nalogo in prispeval potomko - skupaj z risinjo Tejo sta imela Malo. Mala je v zelo dobri fizični formi in na poti k osamosvojitvi.

Sodelujoči v projektu, katerega glavni cilj je, da imajo domači in priseljeni risi potomce, so poudarili, da je risinja Mala "čudovit simbol nove svetlejše prihodnosti dinarske populacije risa". Kot so zapisali na spletni strani, so zelo optimistični, da je bil Goru letos spet uspešen v Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem, kjer je v času paritvene sezone preživel nekaj tednov.

Risi so pri nas že izumrli, nato pa je skupina lovcev leta 1973 poskrbela za njihovo doselitev. Risi, ki zdaj živijo v slovenskem prostoru, so potomci šestih naseljenih risov, ki so takrat k nam prišli iz Slovaške.

V okviru sedemletnega projekta Life Lynx bodo k nam po načrtih doselili 10 risov. Ti naj bi pomagali obnoviti populacijo slovenskih risov, ki je ogrožena in na robu izumrtja zaradi parjenja v sorodstvu.

Loading...