Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

tina maze Ekipa24.si

No, tega ne poskušajte sami! Tina Maze ve kako se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Sloveniji so pet otrok cepili z Moderno, čeprav ta ni dovoljena za mlajše od 12 let

Deli na:
V Sloveniji so pet otrok cepili z Moderno, čeprav ta ni dovoljena za mlajše od 12 let

Cepivo Moderne bo kmalu prispelo tudi v Slovenijo. - Foto: Reuters

Zdravstveni inšpektorat je od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pridobil seznam petih otrok, mlajših od 12 let, ki so bili cepljeni s cepivom Moderna. To se uporablja za cepljenje starejših od 12 let, zato so uvedli inšpekcijske postopke. V preteklem tednu pa so inšpekcijski organi opravili 7114 nadzorov, so sporočili po seji vlade.

Od 10. do vključno 16. januarja so inšpekcijski organi izrekli 84 prekrškovnih sankcij, 340 opozoril po zakonu o prekrških in 376 upravnih ukrepov. zdravstveni inšpektorat pa je opravil 940 nadzorov in izrekel 63 prekrškovnih sankcij ter 12 upravnih ukrepov. V preteklem tednu so inšpektorji pri nadzoru ukrepov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19 sicer izrekli za 34.900 evrov glob, od tega 15.200 evrov zaradi nespoštovanja pogoja PCT.

Vlada je danes obravnavala tudi poročilo policije. Od 11. do 17. januarja je policija prejela 41 prijav o nespoštovanju epidemioloških ukrepov, ob tem so policisti izrekli 17 opozoril. V tem obdobju je policija izvedla tudi en skupni poostreni nadzor z inšpekcijskimi službami.

Policija je v tem obdobju na meji vročila 383 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 29 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (188), Kosova (80), Hrvaške (64), Srbije (35) in Severne Makedonije (10). Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 43 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.Na mejnih prehodih so policisti obravnavali štiri primere, pri katerih obravnavajo sum kaznivega dejanja ponarejanja listin. V notranjosti države pa en primer izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju proti covidu-19, kjer je podan sum kaznivega dejanja ponarejanja listin, en primer cepljenja s podatki druge osebe, kjer je podan sum storitve kaznivega dejanja overitev lažne vsebine in en primer izdaje in uporabe lažnega zdravniškega ali veterinarskega spričevala.

Vlada je obravnavala tudi poročilo o številu javnih uslužbencev, ki opravljajo delo na domu. V obdobju 12. do 18. januarja je bilo v povprečju na delovnem mestu v organih državne uprave prisotnih skupaj 45 odstotkov zaposlenih. V ministrstvih in organih v sestavi je bilo v tem časovnem obdobju v povprečju na delovnem mestu prisotnih 44 odstotkov, v vladnih službah pa 31 odstotkov zaposlenih.

Med podatki ni zajeto število javnih uslužbencev, ki zaradi narave in vrste nalog dela ne morejo opravljati na domu, kot so policisti, vojaki, pravosodni policisti in drugi javni uslužbenci, so še sporočili po seji vlade.