porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Slovenija

V Sloveniji je že 57 naselij brez prebivalcev

Deli na:
V Sloveniji je že 57 naselij brez prebivalcev

V vasi Slapnik je 17 objektov v zelo slabem stanju. - Foto: Sašo Švigelj

V Sloveniji je bilo 1. januarja 6035 naselij, od tega jih je bilo po podatkih Statističnega urada RS (Surs) 57 brez prebivalcev. Največ naselij brez prebivalcev, kar 17, je bilo v občini Kočevje. Najgosteje naseljeno mestno naselje v Sloveniji je bil Piran, kjer je na kvadratnem kilometru površine živi povprečno skoraj 5360 prebivalcev.

Če bi hoteli tako gosto naseliti celotno Slovenijo, bi potrebovali blizu 109 milijonov prebivalcev.

Najredkeje naseljeno naselje je bilo Gotenica v občini Kočevje, kjer je na kvadratnem kilometru živelo povprečno manj kot 0,1 prebivalca oziroma eden na skoraj 12 na kvadratni kilometer. Če bi bila vsa država poseljena tako redko, bi bilo v njej le nekaj več kot 1700 prebivalcev.

Lani je brez prebivalcev ostalo eno naselje, to je Nova Gora v občini Dolenjske Toplice. V začetku lanskega leta je to naselje še imelo enega prebivalca, na začetku leta 2019 pa nobenega več.

V osmih naseljih, ki so imela po najmanj 30 prebivalcev, ni bilo otrok, starih manj kot 15 let. Največji med takimi naselji sta bili Završje v občini Trbovlje in Logje v občini Kobarid. Obe naselji sta imeli po 42 prebivalcev.

V treh naseljih z najmanj 30 prebivalci pa ni bil nihče star 65 ali več let. Največje od teh treh naselij je bil Sovinek v občini Semič s 44 prebivalci, ki so bili vsi mlajši od 65 let, še kažejo podatki Sursa.

loading...
Loading...