Revija Reporter
Slovenija

V SAB prepričani, da Mlinarjeva na plenarni seji DZ lahko dobi podporo

STA

18. dec. 2019 6:00

Deli na:

Alenka Bratušek in Angelika Mlinar.

Bobo

Po ocenah generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča je glasovanje članov parlamentarnih odborov, ki sta predstavitev kandidatke za kohezijsko ministrico Angelike Mlinar ocenila kot neustrezno, le izraz manjšinske vlade. Glasovanje v DZ je nekaj drugega in v SAB so prepričani, da kandidatka lahko dobi podporo na plenarni seji in postane ministrica.

Kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar po zaslišanju pred parlamentarnima odboroma za EU in gospodarstvo, ki sta njeno predstavitev ocenila za neustrezno, izjav ni dajala. Pisno se je odzval generalni sekretar stranke Pavlič: "V SAB smo predlagali najboljšo kandidatko za ta resor, osebo z znanjem in bruseljskimi izkušnjami. Mlinarjeva je zaslišanje opravila odlično, veliko bolje od nekaterih, ki so že bili ministri, in bi si zato zaslužila podporo pristojnih dveh odborov."

Včerajšnje glasovanje je po njegovem mnenju dejansko "samo izraz tega, da imamo manjšinsko vlado in da koalicija na nobenem odboru nima večine".

Glasovanje v državnem zboru, ko so prisotni vsi poslanci, pa je nekaj drugega, je spomnil generalni sekretar SAB. Tako so v stranki prepričani, da Mlinarjeva zaradi svojih izkušenj in tudi na podlagi današnjega nastopa lahko dobi podporo na plenarni seji in postane ministrica.

Spomnil je, da je opozicija v preteklosti že podprla njihove predloge, med njimi dvig odmernega odstotka za pokojnine in brezplačni javni prevoz za upokojence. "In Angelika Mlinar je nov dober predlog," je zapisal Pavlič, prepričan, da bi za Slovenijo kot ministrica lahko veliko naredila.

Odbor za zadeve EU je sklep o tem, da je bila predstavitev Mlinarjeve ustrezna, zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, odbor za gospodarstvo pa z osmimi proti osmim. Večurno razpravo je zaznamovala razprava o državljanstvu Mlinarjeve, ki je koroška Slovenka, v ponedeljek pa je avstrijskemu dodala še slovensko državljanstvo.