lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Slovenija

SDS predlaga, da tujci z zaščito pet let nimajo pravice združitve z družino

Deli na:
SDS predlaga, da tujci z zaščito pet let nimajo pravice združitve z družino

Foto: Bobo

DZ je opravil razpravo o predlogu novele zakona o tujcih. V razpravi so največ polemike povzročile določbe o tem, kdaj ima tujec s subsidiarno zaščito pravico do združitve z družino.

Po predlogu takšno pravico pridobi takoj, ko mu je zaščita priznana za več kot eno leto, medtem ko SDS predlaga, da bi to pravico pridobil šele po petih letih.

Po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar novela olajšuje delo sezonskih delavcev. Med drugim ureja enotno dovoljenje za prebivanje in delo zaradi opravljanja sezonskega dela, daljšega od 90 dni. To dovoljenje se izda na podlagi podanega soglasja zavoda za zaposlovanje. Za krajše obdobje od 90 dni pa zavod izda dovoljenje za sezonsko delo.

S prenosom direktive o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav v okviru premestitve znotraj podjetja novela določa pogoje za izdajo enotnega dovoljenja za osebe, premeščene znotraj iste skupine kapitalsko povezanih družb, ki prihajajo iz družbe s sedežem v tretji državi v podjetje s sedežem na območju EU.

Novela uvaja tudi možnost, da lahko osebe, ki jim je prenehal status mednarodne zaščite po zakonu, ki ureja mednarodno zaščito, in osebe s priznano subsidiarno zaščito pod pogoji, določenimi v zakonu, zaprosijo za pridobitev dovoljenja za prebivanje po določbah zakona o tujcih.

Zdajšnji predlog tudi predvideva, da se tujcu, ki mu je bila priznana subsidiarna zaščita za več kot eno leto, prizna pravica do združitve z družino, osebi, ki ima priznano subsidiarno zaščito za eno leto, pa takrat, ko ji je zaščita podaljšana.

V SDS pri tem predlagajo dopolnilo, po katerem bi se tujcu s subsidiarno zaščito pravica do združitve z družino priznala šele po petih letih. Po besedah Žana Mahniča (SDS) dopolnilo predlagajo, ker ne želijo, da bi Slovenija postala ciljna država za prosilce za azil. S tem bi se po njegovih besedah Slovenija pridružila državam, ki zaostrujejo azilno politiko. Tudi v NSi po besedah Zvonka Laha menijo, da so pogoji, ki jih za združitev družine predvideva trenutna zakonodaja, preveč širokogrudni.

Proti dopolnilu so nastopili v ZL in SMC. "Predlagam, da se poslanke in poslanci SDS za pet let odrečete videvanju vaše družine," je dejal Franc Trček (Levica). "Če za tujca po enemu letu ugotovimo, da ni razlogov za to, da bi mu ukinili subsidiarno zaščito, mu moramo že po človeški plati dopustiti, da se združi s svojo družino," pa je menil Simon Zajc (SMC).

Na predlog koalicije so bile na odboru za notranje zadeve v predlog novele dodane določbe, po katerih tujec ne bi mogel pridobiti dovoljenja za začasno prebivanje, če bi se vpisal v osnovnošolsko ali srednješolsko izobraževanje, a je nato koalicija do obravnave na plenarni seji DZ vložila dopolnilo, po katerem bi se ta omejitev črtala.

O dopolnilih in o tem, ali je novela primerna za nadaljnjo obravnavo, bo DZ glasoval v okviru današnjih skupnih glasovanj. Novela je sicer tesno povezana z novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki jo DZ pravkar obravnava.