pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V PS bi na evropske volitve šli z evroskeptikom Mencingerjem

Deli na:
V PS bi na evropske volitve šli z evroskeptikom Mencingerjem

Foto: Arhiv Reporterja

V PS so potrdili, da se z ekonomistom Jožetom Mencingerjem pogovarjajo o kandidaturi na njihovi listi za evropske volitve. Mencinger je nekaterim medijem potrdil, da s kandidaturo soglaša, bil bi nosilec liste. Odločitev naj bi izvršni odbor PS sprejel konec tedna, medtem ko tudi ideja o skupni listi liberalnih strank naj še ne bi zamrla.

V največji vladni stranki so pojasnili, da so v sklepni fazi priprave liste kandidatov za evropske volitve, ki bodo 25. maja, a do odločitve ne želijo razkrivati podrobnosti.

Odločitev bo izvršni odbor stranke sprejel na eni od prihodnjih sej. Včeraj in danes se vodja PS in predsednica vlade Alenka Bratušek mudi v tujini, zato je pričakovati, da se bo izvršni odbor sestal v drugi polovici tedna. Neuradno v četrtek, ko naj bi se odločili tudi glede sklica kongresa stranke.

Do verjetne izbire Mencingerja za nosilca liste PS naj bi iz te stranke sicer prihajale tudi kritike, češ, da je večkrat izrazil stališča, ki niso skladna z njihovo stranko. Zlasti, kar zadeva odnosa do EU in evra.

Neuradno je še vedno živa tudi ideja o skupni listi liberalnih strank, čeprav so DL, Zares in LDS že naznanile nosilce svojih list.

V Zares so za STA pojasnili, da se pripravljajo na samostojen nastop na volitvah, podpise za kandidaturo še zbirajo. Po njihovih navedbah namreč nič oprijemljivega ne napeljuje na to, da bi ideja o skupni listi res zaživela. A hkrati te možnosti še niso izključili. Nosilka njihove liste bo sicer nekdanja ministrica Darja Radič, zadnji na listi pa predsednik stranke Pavel Gantar. Za ostalih šest mest še preigravajo možnosti.

Se pa v Zares ne opredeljujejo, ali bi bil Mencinger kot nosilec skupne liste zanje sprejemljiv.

Jelko Kacin, ki je predviden za nosilca liste LDS, je že zbral potrebne podpise za samostojno kandidaturo na evropskih volitvah. Za STA je pojasnil, da so se tri liberalne stranke pogovarjale o sodelovanju na volitvah, niso pa se pogovarjali z vodjo PS Bratuškovo, saj mora PS najprej odločiti o nosilcu svoje liste. Tako, kot so to storile DL, Zares in LDS.

Zatem, kot domneva Kacin, se bodo lahko začeli pogovori o morebitni skupni listi in kdo bi lahko bil njen nosilec. Kacin pričakuje, da bo k pogovorom povabila PS, saj drugi po njegovih besedah že dolgo čakajo.

Sam pravi, da nima zadreg sodelovati z drugimi strankami ali listami, ne ve pa, če je tako tudi pri drugih potencialnih zaveznikih. "Težko se pogovarjamo o skupni listi, dokler PS nima nosilca svoje liste," je bil jasen Kacin. Glede Mencingerja se tako ni izrekel.

DL pa je že sporočila, da bo nosilec njene liste minister Senko Pličanič in napovedala nastop na volitvah s samostojno listo, ki jo bo predvidoma potrdil svet stranke v četrtek. Tako je sodelovanje te stranke na morebitni skupni listi zelo malo verjetno.

Pozivi k skupnemu nastopu liberalnih strank, ki sodijo med evropske liberalce (Alde), sicer prihajajo tudi z vrha te politične skupine.