zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova proti Jankoviću? PS bo vendarle imela kongres z volitvami šefa stranke

Deli na:
Bratuškova proti Jankoviću? PS bo vendarle imela kongres z volitvami šefa stranke

Foto: Bobo

Izvršni odbor PS je na včerajšnji seji sklenil, da bo kongres stranke, na katerem naj bi dobili novega predsednika ali predsednico, 19. oktobra v Ljubljani. Kandidatna lista bo znana 2. oktobra. Premierka Alenka Bratušek, ki od začetka leta začasno vodi stranko, včeraj medijem še ni razkrila, ali se bo potegovala za predsednico PS.

Evidentiranje kandidatov za predsednika PS, ki ga je izvršni odbor stranke razpisal včeraj, bo trajalo do 24. septembra, predlagani kandidati pa bodo morali do 2. oktobra podati soglasje h kandidaturi. 2. oktobra bo tako znano, kdo se bo potegoval za mesto predsednika PS. Po poteku tega roka pa vložitev kandidatur ne bo več mogoče, torej tudi na samem kongresu ne bo mogoče vložiti kandidature, pojasnjujejo v stranki.

Na vprašanje, ali je že sprejela odločitev glede kandidature za predsednico stranke, je Bratuškova odgovorila, da lahko na kongresu kandidirajo vsi člani in članice PS in enako velja tudi zanjo. Enak odgovor je premierka podala tudi na vprašanje, ali še velja, da se bo v primeru vnovične kandidature prvega predsednika PS Zorana Jankovića sama umaknila.

Bratuškova sicer tudi meni, da je izvolitev predsednika stvar stranke. Obenem Bratuškova dodaja, da verjame, da se vsi zavedajo, "kako je politična stabilnost v tem trenutku pomembna in tako rekoč najpomembnejša za to, da bomo lahko določene stvari speljali". "In to je vse, kar bi danes rekla," je zaključila Bratuškova.

Na včerajšnji seji izvršnega odbora se sicer še niso odločili, na kakšen način bo potekal postopek glasovanja predsednika stranke. Kot so pojasnili v stranki, bo izvršni odbor pravilnik o izvedbi volitev sprejel na eni od prihodnjih sej, in sicer do 2. oktobra. V PS lahko soodločajo vsi člani stranke, volitve pa se lahko izvedejo na več načinov. Tako bi denimo lahko na sedežu stranke odprli predčasno volišče; lahko bi člane zgolj povabili na kongres in bi glasovali tisti, ki pridejo; lahko pa bi tudi izvedli korespondenčno glasovanje po pošti in bi na kongresu samo razglasili rezultate.

Sklic kongresa izhaja iz sklepa zadnjega kongresa PS januarja letos, ko se je stranka zavezala, da bo naslednji volilni kongres sklican do konca letošnjega leta. Prvi predsednik stranke Zoran Janković, sicer tudi ljubljanski župan, je namreč takrat po očitkih protikorupcijske komisije zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo. Janković se je nato marca, z izvolitvijo aktualne vlade, z vrha stranke tudi dokončno umaknil. Tudi Janković doslej še ni sporočil, ali bo vnovič kandidiral za predsednika PS.

Velik del včerajšnje skoraj štiri ure dolge razprave je izvršni odbor po besedah Bratuškove posvetil tudi aktualno-političnemu dogajanju in delu vlade, saj so imeli tudi člani izvršnega odbora veliko vprašanj glede predvidenih ukrepov in poročanja medijev o tem, kaj vse bodo vključili v načrtovan paket ukrepov. Kot je v izjavi za medije po seji poudarila premierka, ki je tudi predsednica izvršnega odbora PS, celoten paket ukrepov še ni pripravljen, rok za njegovo pripravo je konec septembra.

Kot zagotavlja premierka, bo paket takšen, da bodo vse koalicijske stranke in morda tudi opozicija lahko rekli, da je to "to, kar bo Slovenijo pripeljalo iz krize". Želijo pa ga predstaviti v paketu in ne vsakega delčka posebej, je pojasnila premierka. Bodo pa po njenih besedah ukrepe za boj proti sivi ekonomiji predstavili že v petek na Ekonomsko-socialnem svetu.

Člani izvršnega odbora PS so se seznanili tudi z odpovedjo Gašparja Gašparja Mišiča poslanskemu mandatu. Po navedbah Bratuškove so vsi prisotni člani izvršnega odbora podprli tudi sklepe, ki jih je prejšnji teden sprejela poslanska skupina PS. Med sprejetimi sklepi je bilo tudi to, da poslanska skupina ne podpira kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev, vključno z Gašparjem Mišičem, s političnih funkcij na vodilna mesta v podjetjih v državni lasti. Prav tako poslanci PS zavračajo "več let trajajočo prakso nestrokovnega političnega kadrovanja" v podjetja v državni lasti. Ob tem pa so izrazili podporo Bratuškovi, da v okviru svojih pooblastil izpelje vse potrebne ukrepe za vzpostavitev odgovornega in preglednega korporativnega upravljanja v podjetjih v državni lasti.