Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prihaja cepivo za vse starostne skupine nad 60 let

Deli na:
Prihaja cepivo za vse starostne skupine nad 60 let

Slika je simbolična. - Foto: Arhiv Svet24

V prihodnjem tednu bosta predvidoma v Slovenijo prišli dve pošiljki cepiv proti covidu-19, skupaj skoraj 53.000 odmerkov, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako bodo v prihodnjem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let.

V prihodnjem tednu bo NIJZ tako izdal cepiva Pfizerja in BioNTecha ter Moderne za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike.

Prav tako bodo s Pfizerjevim cepivom cepili osebe, stare od 65 do 69 let. Na voljo ga bo za okoli 47 odstotkov naročil, nekaj cepiva Moderne nameravajo razdelili v večje regijske cepilne centre.

Poleg tega pa lahko NIJZ za prihodnji teden izda cepiva AstraZeneca za vsa naročila, ki so prišla za cepljenje oseb, starih od 60 let do 64 let. Izvajalce cepljenja pa bodo še enkrat pozvali, da lahko cepivo AstraZeneca dodatno naročijo za starostno skupino od 65 do 69 let za tiste osebe, ki bi želele cepljenje opraviti čim prej.

V četrtek je namreč v Slovenijo prišla pošiljka s 45.600 odmerki cepiva AstraZeneca, v sredo se pričakuje 40.950 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech, v prihodnjem tednu je predvidena tudi dobava cepiva Moderne, in sicer 12.000 odmerkov.

Na NIJZ so pojasnili, da bodo cepivo AstraZenece in Moderne dostavili cepilnim centrom v v torek oziroma v sredo, cepivo Pfizerja pa v četrtek.