sveča Dobra karma

Ta obred nas osvobodi najbolj težke preteklosti

evelyn vadie sides Svet24.si

Malčico so iskali kar dva dni, ob strani ji je ...

PERISKOP zan katja3 Reporter.si

Janšev državni sekretar za nacionalno varnost ...

peter-kočjaž, filipini Svet24.si

FOTO: Peter in Natalija obtičala na Filipinih: ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

Blaž Švab 1 Odkrito.si

Blaž Švab: "O svoji bolezni nisem govoril, ker ...

luka-šulić, koncert Njena.si

Ime slovenskega glasbenika izrabili v denarni ...

Slovenija

Kje lahko že danes kupite serviete za izdelavo zaščitnih mask: tu so navodila za izdelavo

Deli na:
Kje lahko že danes kupite serviete za izdelavo zaščitnih mask: tu so navodila za izdelavo

Navodilo za izdelavo zaščitne maske - Foto: Seti

Že danes lahko kupite serviete za izdelavo zaščitne maske v trgovinah Jager. Do konca tedna ali v prihodnjem tednu bodo serviete na voljo še v večjih trgovskih centrih Spar in Mercator ter na večjih servisih Petrola.

Do serviet so doslej lahko prišli podjetniki, ki potem sami izdelujejo maske za svoje zaposlene, medtem ko v kranjskem podjetju Seti, kjer jim je v nekaj dneh uspelo založiti trg z dvema milijonoma serviet, ne morejo prodajati serviet fizičnim osebam v majhnih količinah.

Aleš Šarec, direktor podjetja Seti, obvešča, da naj posamezniki v trgovinah, kjer se prodajajo njihove serviete (za zdaj le Jager) kupijo največ en paket / 50 kosov serviet naenkrat: »En paket je povsem dovolj za enomesečno zaščito cele družine. Problem je, da nekateri posamezniki kupujejo po pet ali celo več paketov, v tem primeru pa tudi mi ne bomo mogli zadostiti vseh potreb.«

Ustreznost 4-slojne air laid zaščitne maske kot air laid servieta, potrebnega za izdelavo zaščitne maske je bila potrjena s strani Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, UKC Ljubljana, z dne 19. marca 2020. Maske so, kot pove Šarec, namenjene zaščiti splošne populacije, med drugim v trgovini, industriji, pri prevozih, osebni uporabi…, torej povsod tam, kjer v normalnih delovnih pogojih niso predpisane.

Direktor podjetja Seti Aleš Šarec pojasnjuje, da maske iz air laid servieta niso primerne za zdravstveno uporabo. Ne morejo nadomestiti kirurške in medicinske maske, prav tako jih ne moremo uporabiti namesto mask, ki so v uporabi v lakirnici avtomobilov.

Kje teh mask ne moremo uporabiti? Aleš Šarec pojasnjuje, da maske iz air laid servieta niso primerne za zdravstveno uporabo. Ne morejo nadomestiti kirurške in medicinske maske, prav tako jih ne moremo uporabiti namesto mask, ki so v uporabi v lakirnici avtomobilov. Velja še opozorilo, da mask iz serviete ne smemo odvreči v odtoke po uporabi, ker niso razgradljive in bomo z njimi zamašili odtoke. Prav tako jih ne smemo odvreči med papirne odpadke, saj niso izdelane iz papirja, pač pa med mešane.

Kako si lahko sami izdelamo zaščitno masko, je prikazano v video posnetkih, glede na to, da je težko kupiti gumice in elastike, je najbolje, da se, kot svetuje Aleš Šarec, odločimo za uporabo sponk. V tem primeru lahko gumico uporabimo večkrat.

loading...
Loading...