Dennis Quaid, Laura Savoie Svet24.si

65-letni hollywoodski zvezdnik zaročen s 26-letno...

Hudorovac Valentina Svet24.si

O 15-letni Valentini že od četrtka ni ne duha ne...

NEPTUN Dobra karma

Horoskop od 21. do 27. 10: igra Neptuna in ...

Arriva, avtobus Svet24.si

Incident v Kopru: voznik z avtobusa "zmetal" ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar osupnila z drastično preobrazbo telesa

ana jaka Njena.si

Jaka in Ana krstila hčerko

Slovenija

V Prebudimo Slovenijo pisali Šarcu in Pikalu: S tem ste se spustili na dno!

Deli na:
V Prebudimo Slovenijo pisali Šarcu in Pikalu: S tem ste se spustili na dno!

Premier Marjan Šarec v parlamentu. - Foto: Bobo

"Za tako ravnanje nimamo druge razlage, kot da skupaj z vlado in velikim delom državnega zbora želite izbrisati zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom in s tem uveljaviti uravnilovko, družbo pa oblikovati čim bolj egalitarno in enolično," so se v pobudi Prebudimo Slovenijo v javnemm pismu, naslovljenem na predsednika vlade ter ministra za šolstvo, znanost in šport, odzvali odločitev DZ, ki je izglasoval zmanjšanje prispevka za izvajanje javnega programa zasebnim osnovnim šolam.

Odprto pismo št. 2 predsedniku vlade in ministru za šolstvo, znanost in šport

Spoštovani predsednik vlade RS gospod Marjan Šarec, spoštovani minister za izobraževanje, znanost in šport gospod Jernej Pikalo!

Dne 11. junija smo Vama člani civilne pobude Prebudimo Slovenijo poslali javno pismo, v katerem smo Vaju in s tem vlado Republike Slovenije in Državni zbor pozvali k pravični odločitvi glede financiranja šolanja otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole. Z novelo o 100 % financiranju obveznega programa bi pritrdili zgolj odločitvi Ustavnega sodišča, ki je ravnalo v skladu z ustavo RS, ta pa določa, da je osnovnošolsko šolanje obvezno in brezplačno za vse otroke v R Sloveniji. Žal se na našo preteklo pobudo niste odzvali, pač pa ste v Državnem zboru pritrdili nerazumnim prizadevanjem, da se zasebnim osnovnim šolam prispevek za izvajanje javnega programa celo zmanjša. S tem ste se spustili na dno, kjer ni razumevanja, ne svobode za tiste, ki mislijo drugače in pri svojem šolskem delu vključujejo spoznanja uspešnih pedagoških praks po svetu. Odrekli ste se vrlinam, ki človeka naredijo plemenitega, boljšega in vrednega spoštovanja.


Za tako ravnanje nimamo druge razlage, kot da skupaj z vlado in velikim delom državnega zbora želite izbrisati zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom in s tem uveljaviti uravnilovko, družbo pa oblikovati čim bolj egalitarno in enolično. Manever, ki smo mu priča, nas vodi nazaj v čase komunističnega enoumja, znanega po grobih kršitvah svobode in človekovih naravnih in družbenih pravic. Ker morda želite ostati v družbi demokratičnega sveta, lahko Vajino potezo ter potezo Vajinih političnih somišljenikov razumemo le kot nepremišljeno potezo. Zavedati se moramo, da se bo proces financiranja zasebnih osnovnih šol nadaljeval in uredil v skladu z nedvoumno odločbo ustavnega sodišča. Ne glede na to, da je področje financiranja osnovnega izobraževanja po svetu urejeno različno (to ste, g. minister, večkrat ponovili) naše odločitve veže ustava RS, katere snovalci so se dobro zavedali pomena izobraževanja za tako maloštevilen narod kot smo Slovenci.

V kolikor bo spremenjeni zakon o financiranju osnovnih šol stopil v veljavo, se bomo člani pobude Prebudimo Slovenijo pridružili vsem, ki se v naši državi borijo za pravičnost, vladavino prava in enakih možnosti vseh udeleženih v vzgoji in izobraževanju ter drugih področjih družbenega življenja.

Želimo Vama uspešno in premišljeno vodenje države in Vaju lepo pozdravljamo.

V imenu civilne pobude Prebudimo Slovenijo Jože Mlakar, predsednik

loading...
Loading...