moški Dobra karma

To se zgodi, ko spustite prepričanja o tem, kdo ...

Rikki Neave Svet24.si

Je šestletnika zadavil 13-letnik? Golo truplo ...

EQ1YG1GWsAAj0Oi Reporter.si

Miro Haček: Brez največje parlamentarne stranke ...

Sezona oddajanja napovedi za odmero davkov Svet24.si

Afera na občini Šmarješke Toplice, nekdanja ...

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka prvič postala mamica

klara-perko Njena.si

Sanjski moški: Klara se je v šovu slekla do ...

Kolumnisti

Šarec se je z odobravanjem izživljanja Pikala nad otroki v zasebnih osnovnih šolah podelal na ustavo in ustavno sodišče

Deli na:
Šarec se je z odobravanjem izživljanja Pikala nad otroki v zasebnih osnovnih šolah podelal na ustavo in ustavno sodišče

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Lakmusov papir (prepojen z organskim barvilom) je eden najstarejših znanih indikatorjev kislosti ali bazičnosti. Podobno funkcijo ima v vladi Marjana Šarca vprašanje (ne)uresničitve ustavne odločbe, da mora država javni osnovnošolski program tudi v zasebnih osnovnih šolah financirati v celoti, torej enako kot v javnih osnovnih šolah.

Sedanja ureditev, po kateri ga država v zasebnih osnovnih šolah financira zgolj 85-odstotno, je neustavna, so že leta 2014 zapisali ustavni sodniki. Ureditev tega vprašanja je (bila) tako lakmusov papir za sedanjo vlado, ali bo tudi ona pljunila na del diskriminiranih državljanov in ustavno ureditev ali pa bo končno to odpravila.

Vlada, katere del so tudi socialni demokrati z ministrom za izobraževanja Jernejem Pikalom, pa očitno ni imela na voljo le dveh možnosti. Niti sam si nisem mislil, da bodo prišli na dan s tretjo možnostjo. Torej ne odprava diskriminacije otrok v zasebnih osnovnih šolah in njihovih staršev niti ne nadaljevanje diskriminacije v sedanji obliki. Odločili so se za še večjo diskriminacijo! Namesto sedanjih 85-odstotkov bi država po v vladi sprejetem predlogu Pikala plačevala le še okoli 65 odstotkov javnega programa v zasebnih osnovnih šolah.

Lakmusov papir ni pokazal zgolj, kdo je Pikalo, ampak tudi, kdo je Šarec.

Pri tem se Pikalo zapleta v vedno nove laži. Tako zdaj razlaga, da zasebne osnovne šole učencem niso dolžne ponujati tudi razširjenega dela javnega osnovnošolskega programa. V tega po zakonu sodijo podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni pouk, dopolnilni pouk, interesne dejavnosti. Gre za pokvarjeno ministrovo laž. Seveda so po zakonu o osnovni šoli tudi zasebne šole in ne zgolj javne dolžne učencem ponuditi vse naštete oblike razširjenega programa. Tudi razširjeni program je za šole obvezen, ni pa obvezen za učence, vanj se vključijo prostovoljno.

Po besedah dr. Mateja Avblja, profesorja za evropsko pravo na fakulteti za državne in evropske študije, se sedaj soočamo z novo obliko neustavnosti: diskriminiranim državljanom se krši pravica do učinkovitega varstva pravic. V pravnem sporu z državnimi institucijami za svojo enakopravnost so uspeli, vendar jim želi oblast zdaj odrediti še slabši položaj kot prej. Gre za kršenje temeljev ustavne ureditve, opozarja Avbelj. Na to je opozorila celo sama vladna služba za zakonodajo, a žal zaman.

Lakmusov papir ni pokazal zgolj, kdo je Pikalo, ampak tudi, kdo je Šarec. Politik, ki se je pripravljen za svoj politični dobiček podelati na ustavo in ustavno sodišče. Brez teh dveh stvari pa ne le, da ni pravne države, pač pa je tudi država le še spaka.

Foto: Bobo - Marjan Šarec in Jernej Pikalo ob prisegi vlade v državnem zboru

loading...
Loading...