stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Minister Jernej Pikalo je tako pokvarjeni manipulator, da gre človeku res lahko na bruhanje!

Deli na:
Minister Jernej Pikalo je tako pokvarjeni manipulator, da gre človeku res lahko na bruhanje!

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Namesto, da bi minister za izobraževanje Jernej Pikalo predlagal novelo zakona, s katero bi financiranje javnega programa v zasebnih osnovnih šolah izenačil s financiranjem enakega programa v javnih osnovnih šolah, je storil nasprotno. S predlogom zakona želi diskriminacijo otrok v zasebnih osnovnih šolah še povečati, ne pa odpraviti.

Ustavno sodišče je že pred petimi leti sprejelo odločbo, da je stanje, v katerem država javni program v zasebnih osnovnih šolah financira zgolj 85- odstotno, medtem ko enak program v javnih osnovnih šolah financira 100- odstotno, neustavno. Ustava namreč v 57. členu pravi, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. Pomeni, da bi morala država tudi zasebnim šolam v celoti plačati za izvajanje javnega programa, enako, kot to velja za javne šole. Poudarjam- javnega programa.

In kaj je storil Pikalo? Z novelo zakona naj bi država financirala zgolj »obvezni« del programa, ne pa tudi »razširjenega«. Dejansko bi to prineslo za zasebne osnovne šole še nižje državno financiranje javnega programa, kot je zdaj! Že večkrat sem razkril Pikalovo manipulacijo in jo bom še naprej razkrival, ker žal dominantni mediji tega ne počnejo. Po zakonu o osnovni šoli obsega javni program v osnovnih šolah obvezni in razširjeni program. Obvezni del obsega obvezne predmete, izbirne predmete in ure oddelčne skupnosti. Razširjeni program pa obsega podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni pouk, dopolnilni pouk, interesne dejavnosti.

Vem pa, da minister zagotovo ve za razliko in zavestno zavaja javnost. In zato, ker to počne, je pokvarjeni manipulator ter izvajalec sramotne diskriminacije.

Kje je ministrova manipulacija? S tem, ko razlaga, da država pač ne bo financirala razširjenega programa, ampak zgolj obveznega, sugerira, da je razširjeni program nek dodatek, ki ni nujno potreben. Pa ni res! Razširjeni program morajo obvezno (!) izvajati tako javne kot zasebne osnovne šole. Obvezno ga morajo brezplačno (!) ponuditi učencem. Neobvezen je za učence. Vanj se učenci vključijo prostovoljno, za šole pa je obvezen.

Kaj to pomeni? Tisto, kar država z zakonom predpiše, da osnovne šole morajo brezplačno nuditi učencem, torej javno veljavni program, mora po ustavi tudi v celoti plačati. Pikalo pa bi nam rad prikazal, da gre v resnici tu za nadstandardni program, ki ga državi ni potrebno financirati. Res je, da šole (tako javne kot zasebne) učencem ponujajo tudi nadstandardni program. Gre na primer za plavalne tečaje, razne tabore, eskurzije. To ne sodi pod javni program in ga država že do zdaj ni plačevala ne v javnih ne v zasebnih osnovnih šolah.

Foto: Bobo - Dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport

Pikalo nam skuša torej podtakniti, da je prej omenjeni razširjeni program (za vse šole obvezen) v resnici nek nadstandardni program, ki ga ni potrebno financirati iz javnih sredstev.

Težko je sicer razumeti, da večina novinarjev iz dominantnih medijev prej navedenih pojasnil ni sposobna prenesti bralcem, gledalcem, poslušalcem. Ali je razlog za to nevednost, ali zavestno sodelovanje pri manipulaciji, prepuščam v razmislek vam. Vem pa, da minister zagotovo ve za razliko in zavestno zavaja javnost. In zato, ker to počne, je pokvarjeni manipulator ter izvajalec sramotne diskriminacije.

Pri tem je iz stranke SD, kjer so jih vedno polna usta besed zoper diskriminacijo. Trkajo se po prsih, da so za človekove pravice in enakopravnost. Človeku gre res lahko na bruhanje.