901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ponedeljek začetek prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava

Deli na:
V ponedeljek začetek prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava

Foto: Bobo

V ponedeljek se bo začel prenos posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava. Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz prvega jaška na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se je začel pred nekaj tedni. Pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce, bodo na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču. Pietetne slovesnosti se bo poleg Pahorja udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, obred pa bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, so v četrtek sporočili iz urada predsednika republike.

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili Pahor in predstavniki Cerkve.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta. S tem se bo zaključilo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine in tako bo izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek, so zapisali v predsednikovem uradu.

Pripravo potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotovili primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev, je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pri tem so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organov lokalne samouprave ter drugih organizacij. V postopkih je aktivno sodeloval predsednikov urad, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi Pahor.

Dela v naslednjih mesecih bodo potekala predvidoma v naslednjih fazah, in sicer v ponedeljek prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v rudniku, 27. oktobra pokop v Spominskem parku Dobrava. Pripravili bodo tudi zaključno spominsko slovesnost za vse žrtve na Teharjah, ki je od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve. V načrtu je tudi priprava poročila o izvedbi in ugotovitve analiz ter priprava predloga Komisije za celostno ureditev enotnega muzejskega kompleksa, ki bo simbolno povezoval Teharje in Hudo Jamo, ter ureditev območja rudnika po opravljenih delih, so zapisali v uradu predsednika republike.