nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petra Leben - Seljak o Hudi jami: Čustva sem morala potisniti ob stran

Deli na:
Petra Leben - Seljak o Hudi jami: Čustva sem morala potisniti ob stran

Foto: Primož Lavre

Dr. Petra Leben - Seljak opravlja antropološko analizo posmrtnih ostankov žrtev Hude jame.

V pogovoru je med drugim pojasnila, zakaj okostij v primeru rova sv. Barbare (in večine drugih množičnih morišč ali grobišč) ne bo mogoče individualizirati: »Sorodniki bodo v primeru pozitivne DNK analize žal dobili samo stegnenico, s sledljivostjo pa bomo lahko povedali, da so preostali posmrtni ostanki pokopani na določenem kvadrantu pokopališča. Več ne bo mogoče.«

Pred dnevi ste – poleg so bili tudi vaši kolegi, inženir rudarstva in arheolog – predstavili preliminarne izide antropološke analize posmrtnih ostankov žrtev iz rova sv. Barbare. Vas je kaj presenetilo?



Ne kaj dosti, imeli smo že nekaj informacij, ko je bil leta 2009 v izkopavanja vključen Inštitut za sodno medicino. Takrat so na petih globinskih metrih našli posmrtne ostanke 346 žrtev, povprečno 70 na globinski meter. Na tem je temeljila ocena, koliko žrtev lahko pričakujemo: kopati smo začeli na 12,7 metra, jašek je globok 45 metrov, če bi bila gostota enaka, bi morali najti posmrtne ostanke okoli 2200 žrtev. Izkazalo se je, da predvidevanja niso bila natančna, ker je bil jašek pred letom 1945 že zasut oziroma zrušen. Posmrtne ostanke smo tako dobili do globine 20 metrov, zazdaj je žrtev 632. Dela še niso končana, jašek bomo izpraznili do dna (trenutno smo na globini okoli 33 metrov), nekaj posmrtnih ostankov pa pričakujemo še v stranskih rovih, ki jih zaradi nevarnosti posipavanja nismo mogli izkopati. Vedeli smo tudi to, da okostij ne bo mogoče individualizirati, zato antropološka analiza poteka po metodi določanja minimalnega števila okostij glede na število posameznih kosti. Poleg izkopa jaška je bila naša naloga tudi ta, da pripravimo za pokop posmrtne ostanke tistih žrtev, ki so bili najdeni leta 2009 in shranjeni v kostnici, pri tem pa izločimo desne stegnenice za morebitno analizo DNK.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Leben - Seljakova spregovori o svojem delu, pri katerem je v Sloveniji osamljena; kako poteka analiza okostij; o kroglah, ki so jih našli v jarkih in rovih z ostanki žrtev pobojev; kako identificirati žrtve zgolj po okostjih; kakšno je sodelovanje s kriminalisti; zakaj morajo izkop posmrtnih ostankov opraviti strokovnjaki po mednarodno priznanih standardnih metodah.