pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada za dokončno ureditev grobišča Barbara rov v Hudi Jami

Deli na:
Vlada za dokončno ureditev grobišča Barbara rov v Hudi Jami

Foto: Bobo

Vlada se je seznanila s postopki urejanja ureditev grobišča Barbara rov v Hudi Jami. V dogovoru z vladno komisijo je predvidena premestitev posmrtnih ostankov v Maribor. Izvedli bodo tudi izkop posmrtnih ostankov preostalih žrtev iz prvega jaška in v rudniku uredili spominski muzej. Grobišče bo predvidoma vpisano v register kulturne dediščine.

Že septembra lani je na ministrstvu potekal sestanek s člani komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč, in sicer z namenom, da se čim prej zagotovi pietetna in dostojna shranitev posmrtnih ostankov iz vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

V skladu z zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev je ministrstvo za delo nato 21. januarja letos ministrstvu za kulturo posredovalo predlog, naj prične s postopki vpisa vojnega grobišča Barbara rov - Huda Jama v register kulturne dediščine.

Na podlagi odločitve komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč je bilo dogovorjeno, da se posmrtni ostanki iz kostnice v Hudi Jami premestijo v Maribor, da se izvede izkop posmrtnih ostankov preostalih žrtev iz jaška I ter se zagotovi njihova shranitev v Mariboru, da se v prihodnje preverijo možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika in za ureditev spominskega muzeja v rudniku. Prostori dosedanje kostnice v rudniku bodo tako predani v uporabo za izvajanje dejavnosti bodočega muzeja.

V okviru postopkov za ureditev vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami je treba izvesti prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v Hudi Jami v Maribor, opraviti čiščenje skeletov za njihov trajno shranitev, zagotoviti kremacijo organskih ostankov, ki niso primerni za shranjevanje v kostnici in ne omogočajo kasnejše identifikacije, izvesti izkop žrtev iz jaška I ter njihovo shranitev v Mariboru.

Pri navedenih postopkih bo potrebno sodelovanje strokovnjakov sodne medicine, rudarske, arheološke ter antropološke stroke. Za poznejšo pripravo dokumentacije bo treba izvesti natančno evidentiranje in fotografiranja dela skeletov in drugih najdenih predmetov. Dokumentacija najdenih predmetov in materialnih dokazov se bo izročila Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Za izvedbo projekta v območju rudnika bo treba pripraviti rudarski projekt, ki bo predvidel proces dela v rudniku in predvidel vse pogoje, ki bodo omogočali varno delo. Ocena vrednost za navedena dela za leti 2016 in 2017 znaša 655.000 evrov, sredstva pa so zagotovljena v veljavnem proračunu. Ministrstvo bo v kratkem objavilo javni razpis za izbor izvajalca, dela pa bodo potekala predvidoma 17 mesecev.