nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Murski Soboti v drugi krog Štihec in Jevšek

Deli na:
V Murski Soboti v drugi krog Štihec in Jevšek

Foto: Bobo

V Murski Soboti se bosta pomerila sedanji župan Anton Štihec (NSi), ki mu v prvem krogu kaže na več kot 43-odstotno podpora, in Aleksander Jevšek (SD) z okoli 35-odstotno podporo v prvem krogu.

Štihec se je po objavi rezultatov vzporednih volitev zahvalil sokandidatom za korektno tekmo, tako velik odstotek glasov pa razume kot prepoznanje njegovega dosedanjega truda in truda njegove liste. Za drugi krog pravi, da so nanj pripravljeni, predvsem pa si želi, da bodo občanke in občani razmišljali o razvoju, ne toliko o strankah in političnem boju ter praznih obljubah, pač pa bolj o projektih in se odločali na podlagi tega.

Jevšek pa je povedal, da je bil Štihec v veliki prednosti, ker je že 10 let na tem položaju, njega pa so kot meščana začeli bolje spoznavati v zadnjem mesecu in pol, zato je nad rezultatom prijetno presenečen, čeprav je bil drugi krog zaradi številnih kandidatov po njegovem pričakovan. "V drugi krog bomo šli s poskusom in trudom, da ljudi prepričamo, da so v Murski Soboti potrebne spremembe, da se je treba povezovati in da je to edini način in edina pot za boljšo prihodnost občine," je dejal.

Jevšek je kandidat SD, predsedujoči stranke Dejan Židan pa je ob objavi rezultatov dejal, da "kažejo na zelo veliko možnost, da bomo v Murski Soboti dobili v drugem krogu novega župana. Po drugi strani vmesni rezultati oziroma začasni rezultati, ki kažejo na moč posameznih list, kažejo, da smo Socialni demokrati dobili največ glasov, temu sledi Stranka Mira Cerarja, in v praksi pomeni, da bomo stranke vladne koalicije očitno imele večino tudi v lokalnem parlamentu in tudi to je dobro za delovanje Murske Sobote."

49-letni inženir gradbeništva Štihec, ki kandidira s podpisi podpore občanov in je tudi kandidat SDS in NSi, podpira pa ga še civilna iniciativa Modri zbor, je župan že deset let. Prvič je to funkcijo prevzel sredi mandata na nadomestnih volitvah, pri vseh treh kandidaturah je zmagal v prvem krogu. Pred tem je bil zaposlen na soboški občini oziroma je delal kot samostojni podjetnik.

53-letni pravnik Jevšek je nekdanji vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje, direktor policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana in direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Upokojil se je januarja 2011, takrat se je podal v politične vode s kandidaturo za poslanca na listi LDS. Dve leti je delal za Evropsko komisijo v BiH na področju pravosodja in notranjih zadev.

Za župansko mesto v Murski Soboti se je potegovalo devet kandidatov, med njimi tri ženske. Ravno zaradi velikega števila kandidatov je ves čas veljalo prepričanje, da bi bilo veliko presenečenje, če bi dobili zmagovalca v prvem krogu. Na to je nakazovala le zadnja Večerova napoved, ki pa je bila zelo negotova, saj je Štihcu napovedovala 52,1 odstotka glasov. Za njegovega nasprotnika v drugem krogu je ves čas veljal Jevšek, preostali kandidati so precej zaostajali, vse pa je družilo prepričanje, da je Štihec premalo povezovalen.