oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Noveli zakona o referendumu se ne obeta dvotretjinska podpora

Deli na:
Noveli zakona o referendumu se ne obeta dvotretjinska podpora

Foto: Bobo

Noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi se po razpravi ob prvi obravnavi v DZ ne obeta dvotretjinska podpora navzočih poslancev. Podporo predlogu napovedujejo koalicijske partnerice in DL, ki so ga tudi vložile, v PS in SD pa ostro nasprotujejo višanju števila podpisov za začetek referendumske pobude.  

Da omenjenega predloga ne bodo podprli, je med drugim zatrdilo več poslancev PS. Kot je denimo poudaril Roman Jakič, se s takšno spremembo kaznuje državljane. Na navedbe koalicijskih poslancev, da nekateri državljani, ki na stojnicah podpišejo referendumsko pobudo, niti ne vedo, kaj natančno so podpisali, je odgovoril, da gre za podcenjevanje teh državljanov.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je namreč med drugim opozorila, da mimoidoči na stojnicah, ko jih pocukajo za rokav, nekaj na hitro podpišejo, in da se podpisi zbirajo tudi na kakšnih skupinskih izletih. Kot poudarja, je pobuda za referendum zelo resna stvar in je k temu treba pristopiti resno.

Ljubica Jelušič (SD) poudarja, da se državljanom s takšnim predlogom pogoje za referendumsko pobudo zaostruje trikrat - z večjim številom potrebnih podpisov, z zahtevo, da so podpisi overjeni, in s tem, da imajo na razpolago enako časa, kot zdaj za zbiranje 2500 podpisov.


Prvopodpisani pod predlogom novele Matej Tonin (NSi) je poudaril, da se o potrebnem številu podpisov lahko še dogovorijo v nadaljevanju. Zato je poslance pozval, da predlog v prvi obravnavi podprejo in dajo tako možnost dogovoru.

Na očitke, da za obravnavo predloga sedaj ni pravi trenutek, saj bodo v petek obravnavali tudi ustavne spremembe referendumske ureditve, je odgovoril, da predlog novele zakona s spremembo ustave nima nič, saj se nanaša samo na število podpisov in njihovo overitev. Opozicijske poslance je spomnil, da se lahko zgodi, da bodo sami kmalu v koaliciji. Takrat se bodo po Toninovih besedah zavedali vrednosti tega predloga novele zakona, ko se bodo na ulici zbrali posamezniki in nek zakon zadržali za en mesec.

O tem, ali je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci glasovali v petek v okviru glasovanj. V petek bodo prav tako odločali, ali se bo začel postopek ustavne spremembe referendumske ureditve, za kar je prav tako potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Sprejeta stališča za spremembo ustave predvidevajo, da bo lahko referendum zahtevalo samo 40.000 volivcev, ne pa več tudi poslanci. Prav tako pa bi prepovedali referendume o nekaterih vsebinah. Po predlogu bi bil zakon na referendumu zavrnjen v primeru, če proti njemu glasuje večina volivcev, a pod pogojem, da proti njemu glasuje najmanj četrtina vseh volivcev.