Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ljutomerskem domu starejših že šest okuženih

Deli na:
V ljutomerskem domu starejših že šest okuženih

Dom starejših občanov - Foto: Nataša Juhnov

V ljutomerskem domu starejših občanov so po petkovi potrditvi dveh okužb z novim koronavirusom v nedeljo zvečer potrdili štiri dodatne okužbe. Zdaj testirajo tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, županja pa je odredila zaprtje obeh ljutomerskih parkov in javne površine pred domom.

Direktor doma Tomislav Nemec je za STA povedal, da so nove okužbe posledica širjenja virusa v hiši. Zdaj potekajo testiranja, da bi zajeli čim več ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi, je dodal.

Sicer pa so takoj po obvestilu o prvi okužbi obvestili epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je podala navodila za ravnanje. Sprejeli so tudi predvidne izolacijske ukrepe in pozorno spremljali zdravstveno stanje vseh stanovalcev.

Bris so odvzeli tistim, ki jih je določila epidemiološka služba, svojcem pa so sporočili, da jih bodo obveščali o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev, je še povedal Nemec.


Po besedah ljutomerske županje Olge Karba njihova redarska služba spremlja razmere in strogo nadzoruje tudi prostor okrog doma starejših. "Naša civilna zaščita je pripravljena tudi na najslabše scenarije in kar se nas tiče, je vse pod kontrolo," pravi Karba.

Občina je sicer predlagala, da bi bolne iz doma premestili v drugo stavbo in jih tako ločili od neokuženih, vendar po navodilih NIJZ za zdaj ostajajo v domu. Karba dodaja, da jih skrbi tudi za zaposlene v domu starejših in zdravstvenem domu.

"Če dom ne bo ustrezno ukrepal in poskrbel za zaposlene in varovance, bomo kot občina poskušali iskati rešitve in jim ponudili ustrezno zatočišče," je dejala županja. Kot je dodala, dosledno spoštujejo navodila NIJZ, kjer so jasno povedali, da selitev okuženih brez ustrezne zaščitne opreme ni na mestu.

Kar se tiče zaščitnih sredstev v občini, pa je županja povedala, da razmere obvladujejo in da so za pripadnike civilne zaščite poskrbeli, zdaj pa iščejo rešitve za občane, ki se morajo zaščititi ob vstopu v trgovine in javne ustanove.