Revija Reporter
Slovenija

Ljutomerski dom starejših v vse večji stiski: s koronavirusom okuženih že 52 ljudi

STA

8. apr. 2020 10:46 Osveženo: 11:13 / 08. 4. 2020

Deli na:

Dom starejših občanov

Nataša Juhnov

V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

Iz ljutomerskega doma starejših občanov so sporočili, da so se glede na povečano število stanovalcev, ki so pozitivni na novi koronavirus, dogovorili za dodatno usposobljeno osebje, ki lahko začne delati takoj.

Nekaj negovalno-oskrbovalnega kadra bosta zagotovila sosednji dom iz Lukavcev in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar jim je zagotovil tudi pomoč zdravnikov specialistov, ki bodo po potrebi pomagali zdravniku iz Zdravstvenega doma Ljutomer.

Prednostna naloga je vzpostavitev ustreznega zdravstvenega sistema, ki bo stanovalcem zagotavljal čim višjo raven pomoči in zdravljenja. Vsi varovanci, ki so bili na testiranju pozitivni, so v osamitvi v tretjem nadstropju stavbe, njihovo stanje je stabilno. Dobro se počutijo tudi varovanci, ki so jih premestili v Bioterme pri Mali Nedelji.

Poskrbljeno je tudi za namestitev in hrano zaposlenih, ki ne odhajajo domov, so še pojasnili v ljutomerskem domu.