Revija Reporter
Slovenija

V ljubljansko stolnico ne pride, zato pa je Nataša Pirc Musar obiskala slovensko cerkev v New Yorku

STA. Reporter
1 10.634

22. sep. 2023 8:05 Osveženo: 8:09 / 22. 9. 2023

Deli na:

Nataša Pirc Musar v New Yorku

STA

Slovenska delegacija na splošni razpravi 78. Generalne skupščine ZN pod vodstvom predsednice Nataše Pirc Musar je v četrtek sklenila svoje dejavnosti s sprejemom za slovensko skupnost v dvorani cerkve sv. Cirila na Manhattnu, ki ga je priredilo veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu skupaj s patrom Martinom Krizologom. Spomnimo - Pirc Musarjeva je bila to poletje deležna kritik dela javnosti, ker se ob dnevu državnosti ni udeležila maše za domovino v ljubljanski stolnici.

Prisotne ameriške Slovence je pozdravil novi veleposlanik Slovenije v ZDA Iztok Mirošič, ki je pred dnevi izročil akreditivna pisma predsedniku ZDA Joeju Bidnu, v New Yorku pa se je srečal z županom Ericom Adamsom.

Predsednica Pirc Musar je prisotnim opisala udeležbo na splošni razpravi svetovnih voditeljev v Generalni skupščini ZN in izrazila željo, da bi svetovna organizacija postala bolj operativna, ker je trenutno zaradi vojne v Ukrajini v krču.

Posebej je izpostavila problem podnebnih sprememb in navedla podatek, da 86 odstotkov vseh toplogrednih plinov v ozračje spustijo države članice skupine G20 in ostale države brez velikih ne bodo mogle veliko storiti, čeprav mora vsaka država in vsak posameznik prispevati svoj kamenček v mozaik boljšega planeta.

Zahvalila se je veleposlaniku pri ZN Boštjanu Malovrhu in njegovi ekipi za organizacijo obiska in dejala, da odhaja domov polna optimizma in energije, da bo Slovenija prispevala k boljšemu svetu.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je omenila izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN in dejala, da je ključ do uspeha sodelovanje.

"V Sloveniji smo šli skozi katastrofalne poplave, vendar pa je bilo najlepša solidarnost ljudi v Sloveniji, sosednjih držav in mednarodne skupnosti. Ključ do uspeha je, če se znamo poslušati in sodelovati. Želim si, da bi Slovenija tako delovala," je dejala ministrica in prisotne pozvala k optimizmu, ker pesimizem ne rešuje ničesar.

Prisotne so nagovorili tudi pater Krizolog, veleposlanik pri ZN Malovrh in nova častna konzulka Slovenije v New Yorku Stephanie Owens, ki je zagotovila, da si bo prizadevala za trdnejše kulturne in druge vezi med državama.

Malovrh je izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil kot velik uspeh slovenske diplomacije, Mirošič pa je zagotovil, da si bo prizadeval, da bodo odnosi med Slovenijo in ZDA še naprej tako dobri kot sedaj.

Sprejema se je udeležil tudi bivši predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da je v New York prišel na povabilo dveh nevladnih organizacij. "Imam govore, sodelujem na konferencah in sem zelo vesel, da lahko tudi sedaj v drugačni vlogi sodelujem na Generalni skupščini ZN," je dejal.

Predsednica Pirc Musar se s svojo delegacijo danes vrača v Slovenijo, kakor tudi ministrica Fajon, ki pa pred tem potuje še v Massachusetts, kjer bo imela na univerzi Hardvard predavanja in pogovor s študenti o Sloveniji in mednarodni politiki.