Revija Reporter
Slovenija

Rolls royce, vile in firme moža Nataše Pirc Musar: obogatel je v službi pri razvpitem in škodljivem tajkunu Horvatu

Nenad Glücks
1 7.416

10. jul. 2022 6:46 Osveženo: 6:54 / 10. 7. 2022

Deli na:

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar pred Rusko dačo

M24/Sašo Radej

Po svojem možu Alešu Musarju je tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zmagovalka slovenske privatizacijske tranzicije. Musar je kot finančnik obogatel pri enem najbolj škodljivih akterjev slovenske tranzicije – pidovskem tajkunu Darku Horvatu. Kakšno je danes njegovo premoženje?

Pirc Musarjeva nam je poleg svoje poslala še premoženjsko kartico svojega moža. V bankah ima deset tisoč evrov prihrankov. Finančnih naložb je za 800 tisoč evrov. V lasti ima starodobnik rolls royce phantom VI, letnik 1971, vrednost katerega naj bi bila okoli sto tisočakov. Vozi pa peugeot 508 karavan, letnik 2015. Vozilo ima v najemu oziroma na lizing.



Je četrtinski lastnik omenjene družinske hiše v Radomljah in lastnik družinske hiše v Ljubljani, na Gursu ocenjene na 260 tisoč evrov. Aleš Musar je še lastnik firme v Nemčiji Aulon GmbH, katere knjigovodska vrednost po zadnji bilanci znaša dobrih dva milijona evrov in vključuje tudi lastništvo podjetja Ruska dača. Slednje pa je lastnik vile, znane kot ruska dača na obrobju Ljubljane (kot rečeno, 14,6-odstotni delež v firmi ima Nataša Pirc Musar).

Njen mož je še 91-odstotni lastnik družbe Aurutus investicije, preostali delež je v lasti podjetja Ruska dača. Knjigovodska vrednost omenjenih 91-odstotkov Auratusa je ocenjena na 422 tisoč evrov, kar vključuje tudi 17-odstotni delež podjetje STH Ventures.

Glede vile Ruska dača: gre za nedavno prenovljeno nepremičnino, ki je po oceni poznavalca trga nepremičnin vredna vsaj milijon evrov. Edini lastnik vile je firma Ruska dača, turizem v lasti zakoncev Musar. STH Ventures je družba tveganega kapitala v likvidaciji.

Drugi solastniki so Republika Slovenija 49 odstotkov, AG družba za investicije 17 odstotkov, 17 odstotkov je v lasti firme Rodij, družbe za investicije. Konec 2020 so imeli prenesene čiste izgube 1,11 mio evrov, izguba tega leta je 43 tisoč evrov.

Poslovno-karierna pot zakoncev seže globoko v čas tranzicije in primarne akumulacije kapitala iz naslova privatizacije nekdanjega družbenega premoženja. Pred letom dni so na podkastu RTV Slovenija Razkošje v glavi poročali, da je Aleš Musar s partnerjema (Rok Habinc in Marko Konič) leta 2003 ustanovil skupino S. T. Hammer, »kjer je sodeloval pri upravljanju turističnih in trgovskih podjetij ter podjetij v kovinski, kemični in živilski industriji.« Dodali so, da se je njihova skupna pot končala leta 2016, ko je Musar odkril vilo Ruska dača v Ljubljani in jo začel prenavljati.

S. T. Hammer je Musar s partnerjema leta 2003 kupil od razvpitega pidovskega (pidi so bile pooblaščene investicijske družbe, ki so od ljudi odkupovale privatizacijske certifikate in tako akumulirale kapital) barona iz Aktive Group Darka Horvata. Pri Horvatu je bil kot finančnik zaposlen tudi Musar, njegova žena Nataša Pirc Musar pa je bila tam predstavnica za odnose z javnostjo. Mimogrede, portal Necenzurirano je te dni poročal, da specializirano državno tožilstvo zahteva uvedbo sodne preiskave proti Horvatu zaradi njegovih poslov s propadlo Factor banko.

Necenzurirano: Bivši šef Nataše Pirc Musar mora pred sodišče

Horvatova Aktiva Invest je S. T. Hammerju prodala svoj lastniški delež v SCT Strojegradnji (predhodnici firme Strenia) za pičlih pol milijona evrov, nato so novi lastniki s še dobrim milijonom poplačali male delničarje za 43-odstotni delež. Lastništvo S. T. Hammer je bilo na britanskih Kanalskih otokih pri istoimenski firmi.

Proizvodna podjetja v okviru firme so propadala oziroma delala prostor nepremičninskim projektom. Iz proizvodnega podjetja Strenia so odpustili 127 zaposlenih, družba je šla kasneje v likvidacijo. Na nekdanjem sedežu kovinarskega podjetja Imko projekt ni ostalo nič, je pa na njegovi lokaciji v Ljubljani zrasla luksuzna poslovna stavba.

S. T. Hammer ni imel zgolj privatizacijske zgodbe v Sloveniji, pač pa tudi v BiH. Imeli so finančne naložbe v več bosanskih privatizacijskih skladih (leta 2011 je bila tržna vrednost deležev Musarja in njegovih partnerjev v teh skladih 16,5 milijona evrov). Bili so tudi 26-odstotni lastniki črnogorske družbe za upravljanje Moneta, ta delež je bil pred desetimi leti vreden štiri milijone evrov.

Leta 2013 so Finance pisale, da je družba S. T. Hammer iz sežanskega podjetja HTG za turizem izčrpala 4,1 milijona evrov in pri tem domnevno oškodovala HTG, druge lastnike, upnike in državo. S preprodajo deležev lastnih podjetij naj bi S. T. Hammer (kjer je bil Musar direktor in tretjinski lastnik) pridobil 4,1 milijona evrov kupnine, kapitalske izgube in druge škode pa naj bi kril sežanski HTG.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24