ženska Dobra karma

Nasilje partnerja je ona dojemala kot ljubezen

ženska, bolnišnica Svet24.si

22-letna Tea vendarle lahko objela psičko: "Ob ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

Včeraj zaradi koronavirusa umrli še dve osebi

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

inja zalta Njena.si

Zvezdnica Usodnega vina spet spodbuja k zbiranju ...

Slovenija

V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

Deli na:
V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo za bolnike s koronavirusno boleznijo imeli na voljo 48 respiratorjev, je napovedal generalni direktor Janez Poklukar. Kot je pojasnil, je v UKC 138 respiratorjev, za zdravljenje covida-19 pa jih trenutno uporabljajo deset. Dodatnih 26 respiratorjev so že pripravili, 12 pa jih še bodo.

V naslednjih fazah bodo po Poklukarjevih napovedih sledili epidemiološki situaciji.

Osrednja slovenska bolnišnica je danes bogatejša tudi za dva prenosna respiratorja, ki jih je doniral Holding Slovenskih elektrarn. Respiratorjema pripada tudi prenosna kisikova jeklenka. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, npr. z defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik, so sporočili iz holdinga.

Na kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je danes sicer hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset v intenzivni enoti. Pri treh bolnikih v intenzivni enoti se stanje izboljšuje in so v postopku odvajanja od ventilatorjev.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, in ocenil, da je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev.

Slovenija tako v zadnjih dneh skuša pridobiti čim več potrebne zaščitne opreme in respiratorjev, slednjih je v nabavnem postopku trenutno več kot 300. Naročil jih je zavod za blagovne rezerve, njihova dobava pa je predvidena do konca meseca.

loading...
Loading...