Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

Deli na:
V ljubljanskem UKC bo za zdravljenje bolnikov s covidom-19 na voljo 48 respiratorjev

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo za bolnike s koronavirusno boleznijo imeli na voljo 48 respiratorjev, je napovedal generalni direktor Janez Poklukar. Kot je pojasnil, je v UKC 138 respiratorjev, za zdravljenje covida-19 pa jih trenutno uporabljajo deset. Dodatnih 26 respiratorjev so že pripravili, 12 pa jih še bodo.

V naslednjih fazah bodo po Poklukarjevih napovedih sledili epidemiološki situaciji.

Osrednja slovenska bolnišnica je danes bogatejša tudi za dva prenosna respiratorja, ki jih je doniral Holding Slovenskih elektrarn. Respiratorjema pripada tudi prenosna kisikova jeklenka. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, npr. z defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik, so sporočili iz holdinga.

Na kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je danes sicer hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset v intenzivni enoti. Pri treh bolnikih v intenzivni enoti se stanje izboljšuje in so v postopku odvajanja od ventilatorjev.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, in ocenil, da je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev.

Slovenija tako v zadnjih dneh skuša pridobiti čim več potrebne zaščitne opreme in respiratorjev, slednjih je v nabavnem postopku trenutno več kot 300. Naročil jih je zavod za blagovne rezerve, njihova dobava pa je predvidena do konca meseca.