pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Kopru odprli nove prostore škofijskega arhiva

Deli na:
V Kopru odprli nove prostore škofijskega arhiva

Foto: Nadškofija (slika je simbolična)

Škofija Koper z današnjim odprtjem dobiva nove in večje prostore za svoj arhiv, pa tudi nekaj dodatnih prostorov za delo škofije. Za nov arhiv je na voljo 140 kvadratnih metrov površin, medtem ko je bilo do zdaj arhivsko gradivo na vsega 35 kvadratnih metrih. Naložba je skupaj z arheološkimi izkopavanji ocenjena na 950.000 evrov.

Do zdaj so samo manjši del škofijskega arhiva hranili na škofiji, večji del pa po župnijah, zaradi česar je bilo gradivo težko dostopno iz dveh razlogov - ker je razpršeno po različnih krajih in ker upraviteljem župnij druge pastoralne obveznosti pogosto ne dovoljujejo, da bi arhive imeli ustrezno odprte za raziskovalce. Z novimi prostori bosta odpravljeni obe težavi, je ob današnjem odprtju novih prostorov v Kopru dejal koprski škof Jurij Bizjak.

Ob tem je poudaril pomen arhivskega gradiva in skrbi zanj ter izrazil prepričanje, da bo prenovljen škofijski arhiv še okrepil sodelovanje med civilnimi in cerkvenimi ustanovami.

V arhivu Škofije Koper med drugim hranijo najstarejšo izvirno arhivsko listino v Sloveniji, več kot 300 pergamentnih listin, sedem pergamentnih kodeksov ter 24 arhivskih škatel notnih zapisov.

Skupno hranijo okoli 170 tekočih metrov arhivskega gradiva, ki se je do zdaj dobesedno gnetlo v prostorih s skupno površino okoli 35 kvadratnih metrov. Arhivske police, ki so jih v arhivu imeli do zdaj na voljo, so lahko nosile okrog 110 tekočih metrov gradiva, nove pa bodo lahko sprejele skupno 530 tekočih metrov, je ob odprtju izpostavil škofijski arhivar Luka Tul.

V nove prostore bodo poleg gradiva, ki ga že hranijo, prevzeli še tisti del gradiva župnij, ki je najbolj iskan, to so matične in družinske knjige. V prostorih s površino okoli 140 kvadratnih metrov bo raziskovalcem omogočeno osebno delo, za arhivsko gradivo bo dovolj prostora in pogoji hrambe bodo še boljši, poudarja Tul.

Škofija Koper je po pridobitvi vseh soglasij, gradbenega dovoljenja marca lani ter izborom izvajalca z deli začela junija 2014. Naložba je ocenjena na 850.000 evrov, skupaj z arheološkimi izkopavanji pa še 100.000 evrov več. Kot kažejo podatki ekonoma škofije Tihomirja Bizjaka, morajo za zaprtje naložbe zbrati še 350.000 evrov.