alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

V izgredih policist poškodoval legendarnega fotografa Stojka

Deli na:
V izgredih policist poškodoval legendarnega fotografa Stojka

Fotograf Tone Stojko - Foto: Simon Stojko Falk

Med včerajšnjimi izgredi pred državnim zborom je bil med policijskim posredovanjem poškodovan tudi legendarni 73-letni fotograf Tone Stojko, ki je tako prvič v 52-letni karieri, kar kot fotograf spremlja proteste, potreboval zdravniško pomoč. Na nesprejemljivo ravnanje policista se je odzval tudi Aktiv fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije.

Kot so zapisali v izvršilnem odboru Aktiva fotoreporterjev in fotografov, je med včerajšnjimi demonstracijami proti uveljavljanju pogojev PCT v javnem življenju policist poškodoval fotoreporterja Toneta Stojka, ki demonstracije sistematično pokriva oz. dokumentira že več kot pol stoletja. Stojko je prepričan, da je šlo za nameren in premišljen ukrep policista, ki mu je usmeril curek solzivca naravnost v obraz.

»V Aktivu fotografov in fotoreporterjev Društva novinarjev Slovenije ravnanje policista in policije odločno obsojamo, saj je to več kot očitno odraz stanja, ko smo fotoreporterji in fotografi, ki dokumentiramo javne dogodke v širšem interesu javnosti, tarča napadov represivnih organov na eni in demonstrantov na drugi strani. Od policije, v kateri so zaposleni usposobljeni profesionalci, pričakujemo, ne le da ne poškoduje fotoreporterja pri opravljanju njegovega dela, ampak, da ga varuje in mu nudi zaščito. Fotoreporterji smo zaradi narave našega dela že tako ali tako izpostavljeni varnostnim tveganjem, zato je popolnoma nesprejemljivo, da nas dodatno ogrožajo policisti,« so med drugim zapisali v svojem odzivu.

Dogodek je na svojem facebook profilu v zapisu z naslovom S curkom solzivca v obraz opisal tudi fotograf Tone Stojko.

Tako je zapisal:

»Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot pred parlamentom, kjer prišlo pozno zvečer do konflikta med demonstranti in policijo. Ob prvih ukrepih policije je policaj z očali in veliko posodo s solzilnim plinom spustil velik curek vame in to direktno v obraz. Uspel sem posneti dva posnetka. Na drugem se vidi tudi policaj. Tega obtožujem namernega poškodovanja novinarja-fotoreporterja.

Ne vem, če se policaji učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem.

Demonstracije fotografiram že dvainpetdeset let in še nikoli nisem doživel kaj podobnega.

Obvestilo izbranemu zdravniku iz Splošne nujne medicinske pomoči si bom pa uokviril kot dokument nekega sedanjega časa.«

Loading...