ciril metodov 1 Svet24.si

Zgroženi Slovenci: »S tem oglasom je ...

splošna bolnišnica celje, celjska bolnišnica Svet24.si

Pacient v celjski bolnišnici je zaposlenemu s ...

sds, janez janša, Necenzurirano

To je slovenski Watergate. Kaj bomo zdaj? ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

poroka na prvi pogled vstopna Njena.si

Tekmovali sta v dveh šovih, zdaj se bosta ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni fotograf Joco Žnidaršič

Deli na:
Umrl je legendarni fotograf Joco Žnidaršič

V zadnjem letu je vitalni triinosemdesetletnik nanizal kar tri razstave: po predstavitvah v Galeriji Fotografija in v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencih ta uspešni razstavni niz končuje z zahte - Foto: CD

V 85. letu starosti je umrl fotograf Joco Žnidaršič. Od leta 1974 do upokojitve je bil urednik fotografije na časniku Delo in velja za ikono med slovenskimi fotografi, so zapisali na spletni strani Dela. Tekom svoje kariere je prejel več odlikovanj, med njimi tudi zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju.

Že v času študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred zaposlitvijo na Delu ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

Leta 2009 je od predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije.

Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado World Press Foto, to se je zgodilo leta 1976. Prav tako je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado Consortium veritatis, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo, so še zapisali.

Iskreno sožalje družini in svojcem ter prijateljem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. "Hvala za vse njegove v fotografski objektiv ujete spomine, ki bodo za vselej del naše večnosti," je zapisal na Twitterju in spomnil, da njegovo pisarno krasi Žnidaršičeva izjemna fotografija zastave, ki je zaplapolala na Triglavu ob razglasitvi slovenske samostojnosti.