testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

repolusk1 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni fotograf Joco Žnidaršič

Deli na:
Umrl je legendarni fotograf Joco Žnidaršič

V zadnjem letu je vitalni triinosemdesetletnik nanizal kar tri razstave: po predstavitvah v Galeriji Fotografija in v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencih ta uspešni razstavni niz končuje z zahte - Foto: CD

V 85. letu starosti je umrl fotograf Joco Žnidaršič. Od leta 1974 do upokojitve je bil urednik fotografije na časniku Delo in velja za ikono med slovenskimi fotografi, so zapisali na spletni strani Dela. Tekom svoje kariere je prejel več odlikovanj, med njimi tudi zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju.

Že v času študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred zaposlitvijo na Delu ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

Leta 2009 je od predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje zlati red za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije.

Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado World Press Foto, to se je zgodilo leta 1976. Prav tako je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado Consortium veritatis, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo, so še zapisali.

Iskreno sožalje družini in svojcem ter prijateljem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor. "Hvala za vse njegove v fotografski objektiv ujete spomine, ki bodo za vselej del naše večnosti," je zapisal na Twitterju in spomnil, da njegovo pisarno krasi Žnidaršičeva izjemna fotografija zastave, ki je zaplapolala na Triglavu ob razglasitvi slovenske samostojnosti.