Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Hrastniku so priskrbeli brezplačni topel obrok mnogim družinam

Deli na:
V Hrastniku so priskrbeli brezplačni topel obrok mnogim družinam

Župan Hrastnika Marko Funkl - Foto: Branko Klančar

Občino Hrastnik po zadnjih volitvah vodi mladi Marko Funkl, ki je na županskem mestu zamenjal dolgoletnega župana Mirana Jeriča. Slednji na zadnjih volitvah ni kandidiral in se je po zaključku županske funkcije umaknil iz politike. Spomnimo, pred leti je bil tudi kar nekaj let poslanec državnega zbora, kamor je prišel kot član nekdaj močne LDS.

Njegov naslednik na županskem mestu Marko Funkl ima manj politične kilometrine, čeravno je bil pred tem med aktivnejšimi občinskimi svetniki, širše pa je bil poznan kot tisti, ki mu je še kako mar za stiske delavcev, predvsem prekarnih delavcev. 

Zato ne čudi, da tako deluje tudi, ko je na čelu hrastniške občine.  V teh dneh smo prejeli kar nekaj telefonskih klicev iz te najmanjše zasavske občine, ki so pohvalili delo župana v času, ko se ves svet ukvarja s koronavirusom covid-19. Nam pa je odgovoril na nekaj vprašanj.

Pravi, da še naprej sledi svoji socialni politiki, v želji kar v največji meri pomagati oziroma prisluhniti tako imenovanim „malim“ ljudem. Povedal je, da je občina skupaj s občinskim Štabom civilne zaščite 16. marca vzpostavila enotno telefonsko številko (03 56 54 360) za pomoč občanom, ki deluje vse dni v tednu med 8. in 20. uro.

Foto: arhiv - Najbolj pohvalno je, da v Hrastniku preko pomoči na domu (DSO) vsakodnevno zagotavljajo topel obrok oseminštiridesetim občankam in občanom.

„Prav tako imamo v ta namen za komuniciranje z občani in mediji vzpostavljen e-naslov (povezani@hrastnik.si). Osnovna naloga klicnega centra je nuditi pomoč občankam in občanom pri oskrbovanju s hrano, higienskimi sredstvi ter z zdravili,“ nam pove.  

Prav tako v centru koordinirajo tudi prostovoljce za varstvo otrok in odgovarjajo na vsa vprašanja, ki se pojavijo in po potrebi v javnost nato posredujejo dodatna navodila, ukrepe ali informacije. S pomočjo Rdečega križa Hrastnik, Centra za socialno delo, Doma starejših, programa Starejši za starejše, Karitasa in krajevnih skupnosti oskrbujejo občane na različne načine. Najbolj pohvalno je, da preko pomoči na domu (DSO) vsakodnevno zagotavljajo topel obrok oseminštiridesetim občankam in občanom.

„Dodatno, preko programa starejši za starejše smo v tem tednu z rednimi paketi hrano dostavili skoraj stotim starejšim osebam. Še petindvajsetim občanom smo s pomočjo prostovoljcev Rdečega križa in Karitasa pomagali pri nakupih živil in zdravil, vzpostavljamo tudi dodatno dostavo hrane za socialno ogrožene družine, ki jih je iz dneva v dan več,“ še pove župan Funkl.

Dostavo hrane zaenkrat zagotavljajo z vozili Rdečega križa in Doma starejših Hrastnik. V pripravljenosti imajo še dodatna vozila in voznike drugih javnih zavodov, saj bodo v tem tednu glede na potrebe pričeli z oskrbovanjem z brezplačnim toplim obrokom še nekaj družin in starejših, ki so socialno šibke. Določeno količino prehranskih izdelkov in higienskih pripomočkov se zagotavlja preko donacij Rdečega križa in Karitasa, dodatne zaloge pa zagotavlja občina.

„Trenutno je v naših bazah skoraj petdeset prostovoljcev, ki poleg nekaj zaposlenih zelo dobro vzdržujejo celoten sistem pomoči občanom. Skupaj z ostalimi službami ter s štabom CZ občine Hrastnik ocenjujemo, da smo dobro pripravljeni na situacijo v kateri se trenutno nahajam,“ nam pove za konec pogovora.