nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Grahovem blagoslovili spomenik domobrancem

Deli na:
V Grahovem blagoslovili spomenik domobrancem

Foto: Bobo

Na slovesnosti ob blagoslovu spomenika domobrancem se je popoldne v Spominskem parku v Grahovem zbralo nekaj sto ljudi iz vse Slovenije, med njimi tudi številni politiki. Slovesnost je poteka mirno. Med obiskovalci je bila tudi Tilka Jesenik Balantič, sestra pesnika Franca Balantiča, katerega spomenik prav tako stoji v Spominskem parku Grahovo.

Slovesnost ob odkritju spomenika domobrancem, padlim 24. novembra leta 1943, je vodil župnik Maks Ipavec, ki sicer deluje v Begunjah pri Cerknici. Med svojo pridigo je ponovil besede predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnik, da gre za spomenik 32 domobrancem, ki so novembra 1943 umrli v požgani postojanki, ki "nikogar ne poveličuje, pa tudi nikogar ne obsoja".

Slovesnosti so se udeležili tudi številni politiki, med drugim predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Zbor za republiko Lovro Šturm, evropski poslanec Lojze Peterle, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, predsednik sveta SDS France Cukjati in župan občine Cerknica Marko Rupar. Kot slavnostni govornik je nastopil Anton Drobnič, nekdanji predsednik društva Nova Slovenska zaveza.

Predsednik SDS Janez Janša je po slovesnosti na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so šli danes v Grahovo, ker branijo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina ter se ne dajo "ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem". Dodal je, da so molili tako za žrtve kot njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu.

Nova Slovenska zaveza je ob tej priložnosti izdala tudi zbornik z naslovom Grahovo 1943-2014, kjer so zbrani zapisi, ki opisujejo medvojne dogodke.

Nova Slovenska zaveza je spomenik postavila na lastni zemlji, pridobili so tudi dovoljenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. S postavitvijo spomenika domobrancem so še pred današnjo slovesnostjo dvignili precej prahu. V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB so zbirali podpise proti postavitvi spomenika in jih v četrtek tudi predali ministru za kulturo Urošu Grilcu, na izdajo soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine pa so vložili pritožbo.

S predsednikoma Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Nove Slovenske zaveze se je minuli teden pogovarjal tudi predsednik republike Borut Pahor. Iz njegovega urada so po sestanku sporočili, da sta soglašala, da predsednik v prihodnjih mesecih v sodelovanju z njima organizira dialog, ki naj pripomore k potrebni strpnosti in pomiritvi glede delitev, ki zadevajo polpreteklo zgodovino.