Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Factor banki vložili ovadbe proti nekdanji upravi

Deli na:
V Factor banki vložili ovadbe proti nekdanji upravi

Foto: Primož Lavre

Medtem ko izredna uprava Probanke šele pripravlja kazenske ovadbe proti nekdanji upravi, so v Factor banki po pisanju današnjega Dnevnika očitno pospešeno začeli razčiščevati sporne posle. Izredna uprava Factor banke pod vodstvom Klausa Schusterja je na specializirano državno tožilstvo vložila dve ovadbi, neuradno proti nekdanji upravi banke.

Koga so ovadili in kakšna kazniva dejanja so odkrili, v Factor banki v petek po pisanju časnika niso želeli komentirati, "saj bi to lahko negativno vplivalo na sam postopek in morebitne zahtevke za odškodnino". Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi obe ovadbi vložili proti nekdanji upravi Factor banke pod vodstvom Borisa Pesjaka.

Factor banka in Probanka sta od začetka septembra v postopku nadzorovane likvidacije, obe sta dobili izredno upravo. Svet Banke Slovenije je v začetku novembra od obeh bank zahteval revizijo celotnega poslovanja in upravljanja, in sicer za obdobje od leta 2006 do leta 2012.

Izredni upravi morata v primeru odkritih sumov oškodovanj ali kaznivih dejanj pri poslovanju bank preučiti sume in po potrebi v ta namen najeti forenzične izvedence. Svet Banke Slovenije je izrednima upravama bank ravno tako naložil, da morata o odkritjih obveščati pristojne organe pregona oz. sprožiti druge postopke za zavarovanje interesov bank.

Po pisanju Dnevnika je morala izredna uprava Factor banke po prevzemu vodenja banke oslabiti za kar 360 milijonov evrov slabih posojil in nasedlih naložb.

Za razliko od Factor banke, ki je že vložila ovadbe, pa se v Probanki na vložitev prvih kazenskih ovadb po neuradnih informacijah časnika šele pripravljajo.



Na vprašanje, kakšne postopke proti nekdanji upravi in nadzornikom so doslej sploh že sprožili, v Probanki niso želeli odgovoriti. "Pri opravljanju svojih nalog bomo ravnali v skladu z našimi pristojnostmi in dolžnostmi ter odločbo Banke Slovenije o imenovanju izredne uprave," so bili kratki.

Po neuradnih informacijah naj bi izredna uprava Probanke pod vodstvom Imra Balogha doslej odkrila že več deset kršitev zakona o bančništvu, a odločitve o vložitvi kazenskih ovadb doslej še ni sprejela in se še vedno usklajuje z odvetniki.

Večina odkritih nepravilnosti naj bi bremenila zlasti nekdanjo predsednico in članico uprave Probanke Romano Pajenk in Milano Lah, ki sta bili razrešeni septembra lani.

V upravi Probanke je bil sicer vrsto let tudi Vito Verstovšek, ki je član uprave ostal tudi po lanskoletni razrešitvi Pajenkove in Lahove. Toda po neuradnih informacijah notranje revizije v Probanki doslej niso odkrile še nobenih spornih poslov, v katere bi bil vpleten Verstovšek.

Prav tako naj izredna uprava doslej ne bi še niti odprla vprašanja odgovornosti nekdanjih nadzornikov, ki svojega dela očitno niso opravili. O tem priča tudi podatek, da je morala izredna uprava Probanke oslabiti za več kot četrt milijarde evrov premoženja oziroma četrtino celotne bilančne vsote banke, še piše časnik.